Megkezdődtek szombaton Máltán az előre hozott parlamenti választások, amelyeket azért kellett kiírni, mert az idei költségvetésről szóló, tavaly év végi szavazáson megbukott a kormány, és Lawrence Gonzi miniszterelnök kérésére az államfő januárban feloszlatta a parlamentet.

MTI - A közvélemény-kutatási eredmények alapján az ellenzéki Máltai Munkáspárt 12 százalékponttal nagyobb a kormánypárttal, a jobbközép Nemzeti Párttal (NP) szemben, amely már 15 éve van kormányon. Gonzi 2004 óta miniszterelnök.

Az NP arra alapozta kampányát, hogy a gazdasági válság ellenére a szigetországban sikerült alacsonyan, 4,3 százalékon tartani a munkanélküliségi rátát, ami Európában a legjobb arány. Gonzi azt ígérte ezenkívül, hogy az állam többet fog költeni az oktatásra és az egészségügyre, és csökkenteni fogja a jövedelemadó arányát.

Joseph Muscat, a munkáspárt 39 éves vezetője pedig azt ígérte, hogy ha kormányra kerül, csökkenteni fogja a rezsiköltségeket, kiteljesíti a polgári szabadságjogokat, csökkenti a bürokráciát és a korrupciót.

A szavazásra jogosultak száma 330 ezer. A szavazóhelyiségeket 22 órakor zárják be. Az első eredmények vasárnap délután várhatók.