– Fáradt voltam, elbóbiskoltam, ennyi! – mondta lapunknak Varga István (Fidesz), akinek szunyókálását hosszan, élőben közvetítette a televízió. Az orvos szerint „pacsirta típussal” van dolgunk.
Hirdetés

A nagy port kavart, családon belüli erőszakkal kapcsolatos kijelentéséről elhíresült Varga István hétfôn éppen Cser-Palkovics András felszólalását hallgatta, amikor láthatóan hosszabb időre cserbenhagyta az ébersége.

Mindezt az ülésteremben nem sokan láthatták, hiszen a 386 képviselőből hatan tartózkodtak ott. A Parlament TV viszont egyenesben adta.

Varga éppen saját felszólalására várt, ekkor ragadta magával az álomkór. 22 óra 13 percet mutatott ekkor az óra. Mindez ki sem derült volna, ha éppen nem az előtte ülő, hevesen gesztikuláló székesfehérvári polgármester beszédét közvetítik élőben.

Varga – mondhatni – rutinos elalvónak számít.

– 1994-ben is hunytam egyszer már. Persze nem a saját felszólalásom alatt – mondta a Borsnak.

Képviselősége mellett ügyvédként is dolgozik, a sok munka volt az oka a mindennek.

– Mire gondol ilyenkor az ember? – kérdeztük.
– Semmire. Csak bóbiskol – hangzott a válasz.

Hiába küzd

– Egy átlagos felnőtt nyolc-tíz óráig tud figyelni. Hosszú ülésnapokon a képviselők hullámokban figyelnek. Ha fontos téma vagy éppen az ő témájuk van napirenden, akkor felpörög a szervezet, egyébként passzivitásba esik.

Az ébrenlét függ attól is, hogy valaki pacsirta vagy bagoly típus, azaz délelőtt vagy este tud jobban koncentrálni. Egy ideig felvehetjük a harcot a fáradtsággal, de egy ponton túl már nem lehetséges. Ilyenkor szokott elbóbiskolni az ember – magyarázta dr. Kalcakosz Szofia.

Tucatnyian estek gondolkodóba

Tavalyelôtt hangos vitát váltott ki a sajtóban a hajnalig tartó parlamenti viták ügye. Az egyik maratoni ülés például rekordot is döntött, 45 órán át tartott.

Már akkor is sok olvasó háborgott azon, hogy a késői (vagy inkább már korai) időpont ellenére vannak olyan képviselők, akik aludni jártak be az ülésterembe. Tucatnyi képviselő szundított el, többségük viszont a nyilvánvaló képek ellenére tagadta, hogy aludt volna. Inkább arra hivatkoztak, hogy hosszan elmélázva gondolkodtak.