Csehországban egyre csökken a Polgári Demokratikus Párt (ODS) támogatottsága, a legújabb felmérés szerint a legerősebb kormánypártot már a kommunisták is megelőzték.

(MTI) - A STEM prágai közvélemény-kutató intézet márciusi országos felmérése kimutatta: ha Csehországban most képviselőházi választást tartanának, azt az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerné 25,6 százalékos támogatással. A második helyen a középső kormányerő, a TOP 09 párt végezne 14,3 százalékkal, a harmadikon pedig az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 11,7 százalékkal.

A 2010-es parlamenti választás után a legerősebb kormánypárt, az ODS mélypontra jutott, támogatottsága 8,6 százalék.

Mandátumokra átszámítva a 200 tagú képviselőházban a CSSD-nek 84, a TOP 09 pártnak 44, a KSCM-nek 34, míg az ODS-nek 22 mandátuma lenne.

A STEM elemzése szerint az utóbbi hónapokban a jobboldalon erővonalak átrendeződése van folyamatban: erősödik a TOP 09, gyengül az ODS. Szociológusok szerint ez annak a következménye, hogy Karel Schwarzenberg, a TOP 09 elnöke sikeresen szerepelt a januári államfőválasztáson, s csak Milos Zemannal szemben maradt alul.

Zeman pártja - Polgári Jogok Pártja-Zemanék (SPOZ) valamivel az öt százalékos parlamenti küszöb alatt végzett. A hibaszázalékot figyelembe véve az SPOZ-nek 6 képviselője lehetne az új parlamentben. Az SPOZ népszerűségének növekedését Zemannak az elnökválasztáson elért sikerével magyarázza a sajtó. Hasonlóan a küszöb határán van a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) is.

A szociáldemokraták és a kommunisták támogatottsága az utóbbi évben gyakorlatilag stabil, illetve mérsékelten erősödik.

A képviselőházi választáson a megkérdezettek 55 százaléka venne részt.