Március 14-én új típusú, 4D-s moziterem nyitja meg kapuit Budapesten. A 4DX fantázianevű mozi a Westendben várja a látogatókat. 
Információk szerint március 14-én nyílik Budapest legújabb Cinema City moziterme, a Westend City Centerben. A 4DX fantázianevű terem olyan egyedülálló élménnyel várja a látogatókat, amilyennel Magyarországon még nem találkozhattak.

Úgy tudják, a 4DX terem különleges kialakítása azt jelenti, hogy a székek a film közben mozognak majd (a cselekményhez igazodva billegnek, rázkódnak), a nézők számára pedig további speciális effektusokkal, például fényekkel, vízpermettel, légbefúvással, buborékokkal, köddel, illatokkal és szagokkal teszik izgalmasabbá, élethűbbé a filmeket - amiket leginkább 3D-s technológiával vetítenek majd (de a terem 2D filmek vetítésére is alkalmas lesz). Úgy tudjuk, a filmek előtt lesznek olyan reklámok is, amelyek szintén a 4DX technológiát használják majd. A jegyárakról egyelőre nincsenek pontos információk, de úgy tudjuk, meghaladják majd az IMAX egészestés 3D filmjeinek 2040 forintos jegyárát.

A 4DX mozikat eredetileg Dél-Koreában fejlesztették ki, a különleges termek megtalálhatóak például Kínában, Izraelben, Thaiföldön, Oroszországban, Izraelben, Mexikóban, Brazíliában és Peruban. Információk szerint Európában nálunk lesz az első hivatalos 4DX terem.

A stúdiók több nagy kasszasiker-várományos filmet is kiadnak 4D-s termekre optimalizálva, az idei évben ilyen lesz például az Óz, a hatalmas; Az Óriásölő; a G.I. Joe - Megtorlás; A Sötétségben - Star Trek; a Vasember 3; vagy A Hobbit: Smaug pusztasága. A stúdiók nem titkolt célja, hogy az ehhez hasonló moziélményekkel vonzzák be a nézőket a filmszínházakba, ezzel is csökkentve az illegális letöltéseket, és növelve a jegybevételeket.



Siker lehet

A 4DX terem lenyűgöző és egyedülálló élményt kínál, amit a néző saját bőrén érezhet, és a film részesévé válhat. A valósághű és kifinomult 4D-hatás tökéletes szinkronban van a vásznon folyó cselekménnyel, ez pedig fokozza a nézők mozifilm élményét. Ipolytarnócon már elérhető egy 4D mozi (Ipolytarnóci Ősmaradványok Park 2006 után felújított fogadóépületben többek között egy 4D mozit építettek, amely páratlan magyar fejlesztés. A negyedik dimenzió itt, a nézőtéri székek mozgatásában rejlik), de Budapesten is átélhető a 4D mozi. A Kémkölykök 4D korábban igen nagy siker volt. Igaz akkor még csak egy aroma-scope kártya biztosította a negyedik dimenzió élményét.

Az újdonság, amellett, hogy a filmeket mostanában inkább a torrent hálózatokról letöltőket is visszacsábíthatja a mozikba, a hirdetők számára is fontos lehet. Akár a reklámspotot is 4D-ben élvezheti a közönség – hangsúlyozza a 91%-os piaci résszel rendelkező mozi reklám értékesítőház, a New Age Advertising közleménye.

Izraelben már hatalmas sikert aratott a 4DX terem, amely szinte minden előadás alatt 90-95 százalékos folyamatos telítettséggel működik, és kápráztatja el a mozinézőket. Itthon a Cinema City hozza el ezt a különleges moziélményt.



Volt már rá példa

Nem a koreai cég az egyetlen, ami ezzel a technológiával igyekszik népszerűsíteni a mozikat. A D-Box nevű kanadai cég 2009-ben már megpróbálkozott a dologgal, amikor a Halálos iramban című film bemutatóihoz speciális, mozgó székeket szereltek fel 100 moziteremben. Az ilyen trükkök egyébként korántsem számítanak forradalminak, hiszen 1959-ben a The Tingler című horror nézőit a legfeszültebb pillanatokban szó szerint megrázta a székük, az 1974-es Földrengéshez pedig olyan hangrendszert szereltek be a legendás Grauman's Chinese Theter nevű Los Angeles-i moziba, ami rendkívül mély hangokat bocsátott ki, és ebbe szó szerint beleremegtek a székek.

A különböző szagok és illatminták használata sem tekinthető új keletűnek, 1960-ban a Scent of Mystery című film kulcsjelenetei alatt 30 különböző illatmintát permeteztek be a nézőtérre, John Waters rendező 1981-ben a Poliészter című filmjére jegyet váltóknak egy illatmintákat tartalmazó kartonlapot adott, amiről a megfelelő jelenetekhez szagmintákat lehetett szippantani.

VIDEÓK - Ilyen lesz a 4D mozizás: