A legújabb kutatások más fényben világítják meg a Stonehenge múltját.

ma.hu - Az utóbbi évek kutatásaiból összességében az szűrhető le, hogy a Stonehenge alapjában véve temetkezési hely volt, amely „tömegrendezvények” helyszínéül is szolgált, összehozva a történelem előtti Britanniát.

A University College London archeológusa, Mike Parker Pearson professzor által vezetett régészeti kutatócsoport szerint a történelmi helyszín jóval régebbi, mint ahogyan azt előzőleg hittük, és különböző szerepe volt az akkori népek életében.

„Kutatásaink sok tekintetben felülírják a Stonehenge eddig elfogadott történetét” – mondta Parker Pearson.

Évszázadokkal ezelőtt, mikor az ikonikus mega-kőépítményt felállították, a Salisbury-fennsík tekintélyes családok hatalmas temetkezési helyéül szolgált. A tízévnyi kutatás alatt a régészek több mint 60 emberhez tartozó, 50 ezernél is több elhamvasztott csonttöredéket tártak fel. A rengeteg elhamvasztott test maradványát minden esetben földpátos mészkődarab (bluestones, azaz vulkanikus eredetű dolerit) jelezte, Parker Pearson szerint "teljesen világos, hogy valamilyen módon különleges személyek voltak."

Az archeológusok azt állítják, hogy a temetőt Krisztus előtt 3000-ben építették, azaz 500 évvel korábbi, mint ahogy eddig hittük.