Egyik legegészségesebb, sokak által kedvelt zöldségünk az uborka, mely nemcsak arcpakolásként kiváló, hanem bőrtisztító hatása miatt is igen népszerű

Manapság az egészséges táplálkozás fokozatos becsempészése életmódunkba mindenhol vezető téma lett – és  joggal. Igaz a mondás, hogy „azok vagyunk, amit megeszünk”, szervezetünk ugyanis a bevitt tápanyagokból építkezik. Mostanra a népbetegségek egyre szélesedő tárháza miatt egyre többen kezdik felismerni, hogy a tudatos reform táplálkozás elengedhetetlenül szükséges a betegségek elkerülése érdekében.

Miért jó?
Egyértelműen a megfelelő táplálkozás alapját képezi a megfelelő mennyiségű és minőségű zöldségfogyasztás, melynek egyik nagyon fontos szereplője az uborka. Tápanyagtartalma miatt táplálkozás élettani szerepe rendkívül jelentős.

Víztartalma igen magas (96%), gazdag káliumban, foszforban, vasban, kalciumban, nátriumban, szénhidrátokban és A1, B1, B2, B6, C vitaminban is. Káliumtartalma segíti a veseműködést, tápértéke azonban csekély. Értékes anyagainak nagy része héjában található, ezért érdemes azt is fogyasztani.


Hogyan használjuk?
Az uborkalét külsőleg és belsőleg egyaránt használják. Ha megisszuk, kellemes üdítőhöz jutunk, emellett magas vitamin és ásványi só tartalma biztosítja számunkra a jó közérzetet. Más zöldségek levével is bátran keverhetjük, répalével például remek vitaminbomba.

Az uborkalé szépítőszerként is kiváló, a gyógyászatban egyes bőrápoló termékek alapanyagában is megtalálható. Kozmetikumként is népszerű, az uborkakrém, illetve uborkaszesz üdébbé teszi a bőrt, fiatalító hatású. A kozmetikusok szerint leginkább az ödémás szem környékének ápolására használható a friss uborka.

Rovarcsípés esetén a péppé zúzott uborka hűsítőleg hat. Régen a nők előszeretettel alkalmazták felszeletelve napégett bőrre, enyhítette azt, ami meggátolta a felhólyagosodást.


Egész évben fogyaszthatjuk
Az ubit egész évben fogyaszthatjuk. Nyáron frissen salátaként, ami jót tesz a gyomornak, segíti az emésztést, a többi évszakban pedig tartósított formában. Amellett, hogy kedvező hatással van a gyomor működésére, nagy káliumtartalma miatt vízhajtó hatású.

Az uborkalevest meghámozott és összeturmixolt uborkával, fokhagymával és joghurttal lehet elkészíteni a legegyszerűbben. Fűszerként fehér borsot, sót és olivaolajat érdemes hozzáadni.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy az uborka a vizesedés és a káliumhiány elleni harcban hatásos fegyver. Pozitív hatásai miatt érdemes előszeretettel fogyasztanunk minden formájában, külső és belső felfrissülésünk, megszépülésünk biztos eredménye lesz.