Jelentősen, az előző évi 15 százalékára esett vissza az idei első két hónapban a tevékenységüket újonnan megkezdő cégek száma Magyarországon.

MTI - 2013. január 1. és február 28. között 1548 cég kezdte el a tevékenységét, közülük 622 fővárosi székhellyel, míg 2012 első két hónapjában 10 110 vállalkozás, amelyből 3936 volt budapesti a Céginfo.hu adatbázisa szerint.

A Napi Gazdaság szerint a csökkenés oka a cégalapítási kedv visszaesése mellett a cégbíróságok év eleji, a társasági szerződések módosítása miatt megnövekedett munkája, de leginkább az, hogy a módosítással érintett mintegy 700 ezer közlemény megjelentetése jelentős többletmunkát ad a Cégközlöny kiadójának. Emiatt lassulhatott le a cégalapítások feldolgozása és közzététele, de várhatóan a folyamat a következő hónapokban felgyorsul.

Az idén elindult gazdasági társaságok közül 1367-et korlátolt felelősségű társaságként, 162-t betéti társaságként, nyolcat egyéni cégként, hetet részvénytársaságként, hármat közkereseti társaságként és egyet végrehajtó irodaként jegyeztettek be.