Az élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentése ügyében a terméktanácsok a kormány döntését, és annak nyilvánosságra hozatalát sürgetik.
A Baromfi Terméktanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös közleményükben úgy fogalmaztak: három tényező - a termékkör, a mérték és a hatálybalépés - ismerete a piaci szereplők számára üzenetértékű és kulcsfontosságú lehet a kérdésben. Ugyanis már a bejelentés ténye is elindítja az érintett termékpályákon a várt kedvező folyamatokat - áll a közleményben.
A terméktanácsok ugyanakkor örömmel nyugtázták a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkárának, Czerván Györgynek azon bejelentését, hogy a kormány a közeljövőben ismét napirendre tűzi az alapvető élelmiszerek áfamértékének csökkentéséről szóló előterjesztést.
A három terméktanács tavaly augusztusban konkrét mértékre és termékkörre vonatkozó javaslatot juttatott el a kormányzat illetékeseihez - emlékeztetnek. Ebben javasolták, hogy a tej, a trappista sajt, a vágott baromfi, illetve baromfi húsrészek, a tojás, valamint a sertés tőkehúsok áfakulcsa 5 százalékra csökkenjen. Az érintett két minisztérium - a VM és az NGM - szakembereivel folytatott többfordulós egyeztetésen az álláspontok tisztázódtak, illetve közeledtek. Időközben több, hasonló kezdeményezés vált ismertté, legutóbb az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) készített ebben a témában tanulmányt.
A Baromfi Terméktanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös közleményükben úgy fogalmaztak: három tényező - a termékkör, a mérték és a hatálybalépés - ismerete a piaci szereplők számára üzenetértékű és kulcsfontosságú lehet a kérdésben. Ugyanis már a bejelentés ténye is elindítja az érintett termékpályákon a várt kedvező folyamatokat - áll a közleményben.
A terméktanácsok ugyanakkor örömmel nyugtázták a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkárának, Czerván Györgynek azon bejelentését, hogy a kormány a közeljövőben ismét napirendre tűzi az alapvető élelmiszerek áfamértékének csökkentéséről szóló előterjesztést.
A három terméktanács tavaly augusztusban konkrét mértékre és termékkörre vonatkozó javaslatot juttatott el a kormányzat illetékeseihez - emlékeztetnek. Ebben javasolták, hogy a tej, a trappista sajt, a vágott baromfi, illetve baromfi húsrészek, a tojás, valamint a sertés tőkehúsok áfakulcsa 5 százalékra csökkenjen. Az érintett két minisztérium - a VM és az NGM - szakembereivel folytatott többfordulós egyeztetésen az álláspontok tisztázódtak, illetve közeledtek. Időközben több, hasonló kezdeményezés vált ismertté, legutóbb az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) készített ebben a témában tanulmányt.
0 Megjegyzések