A náci koncentrációs táborok rendszere sokkal rosszabb volt annál, mint amit a kutatók eddig tudtak róla - ez derült ki az USA Holokauszt Emlékmúzeumának legújabb tudományos eredményeiből.

Adolf Hitler és a német nácik emberek millióit ölték meg, börtönözték be vagy kényszerítették rabmunkára a második világháborúban és az azt megelőző években. Többségük zsidó volt, de homoszexuálisok, romák, lengyelek, oroszok és más kelet-európai etnikai csoportok is áldozatul estek az üldözésnek - írja a Smithsonian Magazin blogja.

A New York Timesban megjelent információk szerint a náci koncentrációs táborok és gettók rendszere sokkal kiterjedtebb volt, mint amiről eddig tudtak a kutatók. A táborok és a gettók számát korábban 7000-re tették a kutatók, de az amerikai Holocaust Memorial Museum több tízezer hasonló létesítményt talált ezeken kívül.

Egy 2000-ben kezdődött kutatás a hétezres számból indult ki, ám Geoffrey Megargee és Martin Dean vizsgálata alapján ez a szám először 11 500-ra, majd 20 ezerre, végül pedig 42 500-ra nőtt.

A vizsgálat eredménye még a holokausztkutatókat is sokkolta a The New York Times szerint. A 42 500-as számban nemcsak a "gyilkolóközpontok" vannak benne, hanem a kényszermunkatáborok is, ahol a hadifoglyokkal többnyire hadianyagot és eszközöket gyártattak. Voltak közöttük hadifogolytáborok, "gondozási" központok, amelyek neve azt a szörnyűséget álcázta, hogy terhes nőket kényszerítettek abortuszra, vagy a csecsemőiket  a születésük után ölték meg. Ugyancsak beleszámolták a 42 500-as adatba a bordélyokat, ahol prostitúcióra kényszerítettek nőket. Ez utóbbi "intézmények" elsősorban a német katonák számára voltak fenntartva.

A kutatók legújabb adatai szerint 15-20 millió embert ölhettek meg vagy börtönöztek be a táborokban, tartottak fogva gettókban.

A nácik már 1933-ban 110 ilyen tábort állítottak fel a New York Times szerint, ezekben mintegy 10 ezer embert tartottak fogva. A németországi táborok méretükben különböztek a világháború idején Kelet-Európában felállított hasonlóktól. Míg München-Schwabingban néhány tucat embert tartottak fogva, a varsói gettóban volt olyan időpont, amikor félmillióan voltak összezárva.

A 42 500 náci létesítményből 30 ezer volt kényszermunkások tábora, 1150 zsidó gettó, 980 koncentrációs tábor, ezer hadifogolytábor, 500 bordély és több ezer más tábor, amelyekben eutanázia zajlott, azaz idős emberek gyilkoltak meg, vagy kényszerabortuszokat hajtottak végre. Csak Berlinben 3000 tábor és "zsidóház" volt, míg Hamburgban 1300 helyszínt azonosítottak a kutatók. Martin Dean szerint a mostani vizsgálat eredményei kétségtelenné teszik, hogy sok német polgárnak tudnia kellett arról, hogy náci táborok működtek akkoriban.