A forint korrigálta hétfőn délutánra a ciprusi hírek hatására a reggeli és délelőtti órákban elszenvedett veszteségeinek egy részét.

(MTI) - Az eurót délután negyed ötkor 305,88 forinton jegyezték a bankközi devizakereskedelemben, szemben a délelőtti 308,4, a kora reggeli 306,26, és a péntek esti záró 305,21 forinttal. A legmagasabb euró jegyzés hétfőn 308,65 forint volt, ami tizennégy havi csúcs, a legalacsonyabb pedig 305,41 forint.

Az amerikai dollárt délután 236,09 forinton, kora reggel pedig 237,59 forinton jegyezték a pénteki 233,40 forintot követően.

A svájci frank jegyzése délután 249,72 forinton állt a kora reggeli 251,68 forint és a pénteki 248,65 forint után.

A jennel szemben a forint erősödött hétfőn, japán devizát 2,4839 forinton jegyezték délután, míg kora reggel 2,5171 forinton, illetve péntek este 2,4497 forinton.

A forint és általában a magasabb hozamú, kockázatosabb befektetési eszköznek tekintett devizák gyengülő árfolyamát az elemzők a ciprusi mentőcsomagról szombat hajnalban létrejött megállapodás piaci hatásának tulajdonították.

A megállapodásnak a Cipruson elhelyezett bankbetétekre kivetett egyszeri adó is részét képezi, amely nagy piaci visszhangot keltett, és sok elemző szerint egy újabb tabut döntött meg az euróövezeti válságkezelésben. A heves piaci reakciók miatt a ciprusi törvényhozás keddre halasztotta az euróövezeti mentőcsomagról szóló szavazást annak érdekében, hogy legyen idő a tárgyalásokra a betétek megadóztatásának módjáról. A ciprusi bankok kedden és szerdán zárva lesznek a betétfelvételi roham megakadályozása érdekében. Hétfő munkaszüneti nap volt Cipruson, a bankok ezért zárva tartottak.

A befektetői kockázatkerülés jelentősen megemelte Ciprus és az euróövezeti perifériális országok szuverén törlesztésbiztosítási ügyletekre köthető származékos befektetési eszközök (credit default swaps - CDS) árazását is. Ciprus CDS-árazása 923 bázispontra szökött fel a hétfői londoni kereskedésben a CMA Datavision piaci adatszolgáltató vállalat kimutatása szerint a pénteki 597 bázispontról. A perifériális országok közül Portugália, Spanyolország, Olaszország és Írország CDS-árazása 10-20 bázispont közötti mértékben emelkedtek; a legmagasabb, 390 bázispontot valamivel meghaladó értéket a portugál CDS-árazás érte el. A magyar CDS-árazás hétfőn 22 bázisponttal 335 pontra emelkedett.

Cséfalvay Zoltán gazdaságstratégiáért felelős államtitkár kora délután tájékoztatót tartott a forint árfolyamáról. Az államtitkár a forint hétfői gyengülését "közvetlenül és egyértelműen" a ciprusi mentőcsomag bejelentésének tulajdonította.

Cséfalvay Zoltán egyúttal leszögezte: a magyar kormány eltökélt abban, hogy tartja a három százalék alatti államháztartási hiányt, tehát semmilyen választási költségvetést nem tervez. Emellett hangsúlyozta azt is: a magyar kormánynak és az országnak sem érdeke a gyenge valuta, vagy a valuta leértékelése.

Az euró három havi mélypontot érintett a dollárral szemben a ciprusi hírekre. A legalacsonyabb eurójegyzés hétfőn 1,2882 dolláron történt. Hétfőn délután az eurót 1,2950 dolláron jegyezték a péntek esti 1,3060 dollár után.

Hétfőn a forint mellett a térségbeli devizák is gyengültek, a lengyel zloty 0,11 százalékkal, a cseh korona 0,10 százalékkal, a román lej 0,54 százalékkal. Az eurót délután 4,1508 zloty, 25,6139 cseh korona és 4,4145 lej árfolyamon jegyezték.