Szíria kilátásba helyezte, hogy csapást mér a lázadó fegyveresek libanoni búvóhelyeire, ha Bejrút nem tesz határozott lépéseket, hogy megakadályozza lázadó csoportok Libanon felőli behatolását.

MTI - A szíriai külügyminisztérium csütörtök este közölte libanoni partnereivel, hogy a megelőző másfél napban Libanonból - annak északi határát átlépve - "nagy létszámú" fegyveres csoportok érkeztek Szíriába, elsősorban a Homsztól nyugatra fekvő Tell-Kalah városába. A külügyi nyilatkozat szerint a szíriai hadsereg katonái több térségben is "csapásokat mérnek az ellenségre, de a terroristák Szíriába való behatolása folytatódik". A nyilatkozat leszögezi, hogy "Szíria türelme véges", még ha "eddig tartózkodott is attól, hogy libanoni területen mérjen csapást a fegyveres bandákra".
  
A SANA jelentése szerint a határ menti összecsapásokban sokan meghaltak, mielőtt a fegyveresek (részben) visszavonultak Libanonba. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) beszámolója szerint péntekre virradó éjjel heves harcok zajlottak több, az észak-libanoni határ mentén fekvő szíriai faluban, s az összecsapásokban 20 lázadó és a szíriai hadsereg 22 katonája esett el.
  
Libanon mindeddig igyekezett távol tartani magát a két éve tartó szíriai polgárháborútól, bejrúti vezetők azonban az utóbbi időben egyre inkább tartanak attól, hogy az ország belesodródik az eddig több mint 70 ezer ember életét követelő konfliktusba.
  
A szíriai hadsereg több ízben lőtte már a határ túloldalán lévő területeket, de most fenyegetőzött első ízben hivatalosan is azzal, hogy csapást mér Libanonra, amely felett 30 éven át gyámságot gyakorolt, s amelyben ezért éles szembenállás uralkodik Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimének hívei és ellenségei között.
  
António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa pénteken arra figyelmeztette a nemzetközi közösséget, hogy a szíriai válság Libanon fennmaradását fenyegeti. "A nemzetközi közösségnek fel kell ismernie, hogy a szíriai válság létében fenyegeti Libanont, és az eddiginél sokkal erősebb támogatást kell nyújtania" az országnak - mondta újságíróknak Bejrútban.
  
A szíriai fegyveres konfliktusnak a szomszédos Libanonra tett hatásai miatt előzőleg aggodalmát fejezte ki az ENSZ Biztonsági Tanácsa is. A testület 15 tagja New Yorkban, helyi idő szerint csütörtökön közös nyilatkozatot adott ki, amelyben egyértelművé tették, hogy a világszervezet attól tart: a válság megingatja Libanon stabilitását.