Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülésének előestéjén, Ivica Dačić kormányfő tájékoztatta Ban Ki Mun főtitkárt a Pristinával folytatott párbeszéddel kapcsolatos kérdésekről, illetve kijelentette, az UNMIK-nak vezető szerepet kell játszania a jövőben is.

„Hangsúlyoztam elkötelezettségünket azzal kapcsolatban, hogy hisszük, az UNMIK, az ENSZ koszovói missziója továbbra is vezető, kulcsfontosságú szerepet kell betöltsön a béke és a stabilitás megteremtése érdekében Koszovóban, és Pristinával ellentétben azt szeretnénk, hogy a misszió mind erősebb legyen”, mondta Dačić.

Elmondása szerint, bár a gazdasági válság miatt csökkent az UNMIK költségvetése, Szerbia számára nagyon fontos e misszió jelenléte a vallási és kulturális örökség védelme érdekében, de az észak-koszovói szerbek, illetve ingatlanaik és tulajdonaik biztonsága miatt is.

Ban Ki Munnal, mint Dačić elmondta, tárgyalt a hágai törvényszékről is, Szerbia indítványáról, miszerint a szerb rabok vagy Szerbiában tölthessék le büntetésüket, vagy „legrosszabb esetben a régió országaiban”.

„A főtitkárral beszéltem arról is, hogy rendőreink részt vesznek az egyes missziókban, ő pedig elégedettségét fejezte ki, hogy Szerbia ilyen módon támogatja a béke fenntartását az egész világban”, magyarázta Dačić.

A szerb kormányfő elárulta, tárgyalt Vitalij Csurkinnal, Oroszország képviselőjével is, és megköszönte hazája Szerbiának nyújtott támogatását.

„Ismertettem vele a párbeszéd eddigi eredményeit. Közöltem, a párbeszéd nem jelenti azt, hogy Szerbia változtatott volna álláspontján a kérdést illetően. Ez azt jelenti, hogy Szerbia nem fogadja el Koszovó függetlenségét“, fejtette ki Dačić.

Csurkinnal tárgyalva Dačić kijelentette, a párbeszéd előrehaladása nem ok arra, hogy az egyes országok megváltoztassák véleményüket Koszovó jogállásával kapcsolatban, tudósít a Tanjug.

„A tárgyalások célja egy békés és fenntartható megoldás megtalálása a Koszovóval kapcsolatos jelenlegi kérdések vonatkozásában, valamint a kettős intézményrendszer felszámolása”, mondta Dačić, majd hozzátette, Csurkin megerősítette, Oroszország nem változtatja meg álláspontját, azaz Szerbia álláspontját támogatja Koszovó ügyében.

Forrás: Vajdaság Ma