Néhány hónapja jelent meg a piacon az egyik legremekebb találmány, amit az egészségügy csak felkínálhat: injekcióstű cukorból. Nincsenek többé síró gyerekek és gyáván megfutamodó férfiak - gyakorlatilag fájdalommentes lesz az oltás.

Nem titok, hogy a találmányra kifejezetten szüksége volt és van az emberi fajnak, és nemcsak a félénk gyerekek rúgkapálózása előzhető meg a gyengéd újdonsággal, de a tűktől pánikszerűen menekülő férfiak számára is ideális megoldás lehet a cukorból készült eszköz. Annál is inkább, mert egy hazai felmérés szerint a negyven év körüli férfiak még a gyerekeknél is jobban félnek a tűhasználattal is járó (például fogászati kezelés) beavatkozásoktól. Szinte minden nőnek van olyan titkos története, amikor kiderült, élete párja bizonyos helyzetekben a legkevésbé sem képes férfiasan viselkedni, és ennek semmi köze a szexhez.

Még a gyerekemnek is füllentenem kell!

András, 43 éves, négygyermekes édesapa egy "sima" influenza elleni védőoltás során ájult el utoljára, de ahogy meséli, a véradás nemes programja is kifejezetten a tűtől való rettegés miatt maradt ki az életéből.

"Rettenetesen szégyellem a dolgot, a páromnak például kerek perec megtiltottam, hogy erről társaságban vagy a hátam mögött barátoknak, rokonoknak beszéljen, mert tudom, nevetséges felnőtt férfiként ennyire félni egy vékony injekciós tűtől, de nem tehetek róla, biztosan a gyerekkoromból hoztam valamit. Persze végtelenül kínos, amikor a barátaim, a kollégáim véradásra mennek, én meg sunyítok az íróasztalom mögött, és különböző kifogásokkal passzolom a felkínált lehetőséget. És ugyanilyen kínos, amikor a gyerekem kérdezi, miért nem megyek vele én az orvoshoz. Most hogy mondjam meg neki, hogy nemcsak attól zuhanok pánikba, ha belém akarják szúrni a tűt, de attól is lesápadok, kiszárad a szám, és rosszul leszek, ha azt látom, valaki más, akár a gyerekem bőrébe döfik a tűt?"

Mi az a cukorinjekció?

Egy olyan fájdalommentes eszköz, amely még csak nem is hasonlít a rettegett injekciós tűre. A King's College London kutatócsoportja egy olyan vakcinabeadó szerkezetet hozott létre, amely egyetlen "nagy" tű helyett aprócska mikrotűk sokaságát tartalmazza. Ezek a mikrotűk egy kör alakú tapaszon helyezkednek el, és a tapasz bőrre helyezésével juttatják a hatóanyagot a szervezetbe.

További érdekessége a szerkezetnek, hogy a tapasz cukorból készült és tulajdonképpen a bőrrel érintkezve egy idő után feloldódik, majd felszívódik, vagyis a szerkezet se külsőre, se működését tekintve egy pillanatig sem hasonlít az eredeti megoldáshoz, se a bőrbe döfött tű fájdalmas érzéséhez.

Félénkebb férfitársaink gyengéd injekciózása mellett persze további előnyökkel rendelkezik a cukorból készített eszköz, hiszen nem kell hűtőben tárolni a vakcinát, olcsó, így a fejlődő országok számára is elérhető, valamint, mivel kikerülhető a valódi tűhasználat, a vér útján terjedő betegségeket is segíthet elkerülni.

Forrás: Life.hu