Stagnáló, az előző záró érték közelében ingadozó nyitásra lehet számítani csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.

MTI - Az európai kereskedés kezdete előtt mintegy másfél órával piaci szakértők a határidős index jegyzések alapján a londoni FTSE 100 indexre az előző zárástól alig eltérő, a frankfurti Xetra DAX indexre 0-6 ponttal, a párizsi CAC 40 indexre pedig 6-9 ponttal, 0,2 százalékkal erősödő nyitást jeleztek előre.

Szerdán a főbb európai tőzsdék többsége veszteséggel zárt: a londoni 0,45 százalékkal, a párizsi 0,10 százalékkal, a vezető európai vállalatok részvényeinek EU Stoxx 50 gyűjtőindexe 0,26 százalékkal csökkent, míg a frankfurti 0,06 százalékkal emelkedett.

A főbb európai tőzsdeindexek már több mint négyéves csúcsok közelében tartózkodnak. Az erősödésben bekövetkezett szünetet piaci szakértők egy újabb emelkedő fázist megelőző konszolidációs szakasznak tekintik.

Az amerikai indexek szerdán mérsékelt erősödéssel zártak, Ázsiában viszont csütörtökön vegyesen alakultak az árfolyamok. A Wall Street DJIA indexe a múlt héten döntötte meg 2007-es árfolyamrekordját, és azóta hét egymást követő napon állított be újabb és újabb csúcsot. Az index folyamatos emelkedő periódusa már kilenc napra terjed ki, ami 16 éve a leghosszabb szakasz.

Csütörtökön az európai tőzsdéken a brüsszeli uniós csúcstalálkozó hírei mellett az Európai Központi Bank (EKB) havi rendszeres jelentése, valamint a délutáni amerikai foglalkoztatási adatok befolyásolhatják a tőzsdei árfolyamokat.