A ciprusi kormány csütörtökön bejelentette, hogy egy háromfős bizottságot állít fel annak érdekében, hogy feltárják a gazdaság összeomlását kiváltó okokat és döntéseket. - írja a cyprus-mail.com. 

A ciprusi kormány csütörtökön bejelentette: három magas rangú bíróból álló bizottságot hoz létre a gazdaság összeomlásához vezető helyzet okainak kivizsgálására. A vizsgálóbizottságot Georgios Pikis vezeti, aki a legfelsőbb bíróság elnöke, és a nemzetközi bűnügyi törvényszék hivatalos tagja. A két másik tag Yiannakis Constantinides és Panayiotis Kallis, akik egyébként a Helios Airways repülőgépének 2005-ös lezuhanásának vizsgálatában is részt vettek.

A bizottságot felruházzák azokkal a jogokkal, amely a gazdaság súlyos bajba jutásának vizsgálatát lehetővé teszi. Az összeomláshoz vezető tetteket és a káros következményű döntéseket egészen 2006-ig visszamenőleg elemezhetik a bírák. A politikai döntésektől kezdve a bankok és szabályozók intézkedésein keresztül minden területen és szinten vizsgálódhatnak a bizottság tagjai - mondta el Constantinos Petride miniszterelnök helyettes. .

Ezzel két nap alatt a második bizottságot hozzák létre a szigetországban, a betétvágásról szóló döntés esetleges kiszivárgása kapcsán is vizsgálatot indított egy bizottság. A gyanú szerint ugyanis közvetlenül a számlák befagyasztása előtt (és esetleg utána is) szokatlanul nagy összegű külföldre irányuló pénzmozgásokat tapasztaltak a bankoknál.