Csak megtekinteni lehet hozzájárulás nélkül a videómegosztókon található felvételeket - hívta fel a figyelmet Futó Barnabás a 180 percben.

Nem felel meg a valóságnak az MSZP szóvivőjének állítása, miszerint a videómegosztó portálokra feltett felvételek a forrás feltüntetésével felhasználhatók – mondta Futó Barnabás ügyvéd a Kossuth Rádióban a szocialisták kampányfilmjével kapcsolatos tiltakozásokról szólva.



A filmben felhasznált képek, részletek engedély nélküli felhasználása miatt kifogását fogalmazta meg több médium, lap, televízió, internetes portál, a Terrorelhárítási Központ, tovább Puskás Ferencné, illetve Bartók Béla szerzői jogainak magyarországi örököse. Török Zsolt, a párt szóvivőjének szavai szerint ugyanakkor szabályszerűen jártak el, álláspontjuk szerint a közösségi videomegosztó portálon található felvételeket bárki szabadon felhasználhatja a felvételeket, ha megjelöli a forrását, és ennek ők eleget tettek.

„Nem tudom, milyen jogszabállyal támasztja alá” ezt a szóvivő – fogalmazott Futó Barnabás a 180 percben. Az ügyvéd rámutatott: szellemi alkotásokról van szó, amelyeket valóban meg lehet tekinteni mindenféle hozzájárulás nélkül, hiszen ezért tették fel a videókat a megosztókra, de azokat felhasználni, tovább használni már csak a tulajdonos, a szellemi alkotás tulajdonosának hozzájárulásával lehet – hívta fel a figyelmet. Ugyanez a helyzet a képmáshoz való joggal kapcsolatban is, az egyes fotók kapcsán szintén engedélyt kellett volna kérni az örökösöktől – tette hozzá.

A TEK felvételeiről szólva Futó Barnabás úgy vélekedett, azokat a Terrorelhárítási Központ bűnmegelőzési célból hozta nyilvánosságra, a kampányfilm azonban más célt szolgál.

Az ügyvéd megjegyezte azt is – „és ez nem nagyon merült fel eddig, hogy a büntető törvénykönyv is szankcionálja bűntettként a bitorlást, ha valaki más személy alkotását sajátjaként tünteti fel.” Egyes felvételek esetében ugyanis nincs feltüntetve, hogy melyik csatorna szellemi alkotásáról van szó – mondta a 180 percnek Futó Barnabás.