Nem jogerősen két év három hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Járásbíróság a tanítványaival erőszakoskodó mohácsi rajztanárt csütörtökön.

(MTI) - A bíróság Makkai Zsolt vezette tanácsa B. Mihályt tizennégyrendbeli, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntette miatt marasztalta el, felmentette ugyanakkor a megrontás, valamint a szerzői jogok megsértésének a számítógépén talált illegális szoftverek miatt emelt vádja alól. A szabadságvesztés felének végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette, és a tanárt végleg eltiltotta foglalkozása, négy évre pedig a közügyek gyakorlásától.

A határozat ellen a vádlott és a védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett, az ügyész három nap gondolkodási időt kért. A per a Pécsi Törvényszéken folytatódik.

A Pécsi Járásbíróság új eljárásban hozott döntést az ügyben. A pedagógust a mohácsi bíróság korábban bizonyítottság hiányában felmentette a nemi erkölcs elleni bűncselekmények vádja alól, de elmarasztalta a hamis szoftverek miatt, a másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék viszont eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet.

A tárgyalás nagy része a kiskorú sértettek és a bűncselekmény jellege miatt zárt ajtók mögött folyt, csak a korábbi rendőrségi nyilatkozatokból tudható, miért indult eljárás B. Mihály ellen.

Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya az MTI, nek korábban azt mondta: a gyanú szerint a rajztanár a tanteremben, rajzszakköri foglalkozások alatt fajtalankodott a felügyeletére bízott tizenkét év alatti gyerekekkel. Erre az adott alkalmat, hogy bizonyos foglalkozásokon csak egy, két diák vett részt.

A rendőrség az ügyben 2008 decemberében, egy hatéves kislány édesanyjának a bejelentésére indított nyomozást, később nőtt a sértettként számon tartott tanulók köre. A gyerekeket igazságügyi pszichológus, a bíróság által kirendelt nyomozási bíró és ügyész felügyeletével hallgatták ki.

Magyar György, a vádlott ügyvédje a nemi erkölcs elleni bűncselekményekre vonatkozó korábbi felmentő ítélet után újságíróknak azt mondta, hogy a bíróság szerint védence speciális személyiség, túláradó szeretettel fordult tanítványai felé, és ezt könnyű félreérteni. Hangsúlyozta: a gyermekek elmondásán kívül semmi nem támasztotta alá azt az állítást, hogy a vádlott molesztálta volna a kiskorú gyerekeket.

A jogi képviselő a csütörtöki elmarasztaló határozat után úgy nyilatkozott: a büntetés rendkívül humánus lenne, ha védence elkövette volna a terhére rótt bűncselekményt, de ártatlan. Megjegyezte, tekintettel arra, hogy a bíróság a szabadságvesztésbe beszámítja az előzetes fogva tartásban töltött időt, ügyfelének nem kell börtönbe vonulnia.