A Bleuniadur Együttes 1977-ben alakult a  franciaországi Saint-Pol-de-Léon-ban, majd a továbbiakban egy tánciskolát is létrehoztak. 1996-tól vesznek részt nemzetközi fesztiválokon.

A Bleuniadur-nak három csoportja van: a gyerekek, a fiatalok és az „elit” csoport. Az utóbbiak harminc főből tevődnek össze, huszonöt táncosból, három zenészből, valamint a művészeti vezetőből állnak.
A csoport tagjai többségében fiatalok, az átlagéletkoruk huszonkét év. A táncosok és zenészek többnyire diákok, de vannak köztük tanárok, tit- kárnők, gazdálkodók, de van burkoló, színpadi tervező és tűzoltó is.

Az együttes táncosai részt vettek a 2009-ben Gyöngyösön megrende- zett  IX. Gyöngy Nemzetközi Folklórfesztiválon is, ahol színpadi koreog- ráfiáik és tértáncaik bemutatásával is nagy sikert arattak.

Bretagne-i néptáncosok

A bleuniadur szó „virágzást” jelent a breton nyelvben. A szó pontosan leírja azt a dinamikus mozgást, amelyet a virág végez kinyílásakor.
Az együttes tagjai – a  sajátságaikkal együtt – a néptáncok és az élő zene megőrzését tekintik fő kihívásnak. Keményen dolgoznak azon, hogy fenntartsák, továbbítsák, tanítsák hagyományaikat. Erősen próbálnak ra- gaszkodni gyökereikhez, de ugyanakkor próbálnak a korszellemhez iga- zodóan modernek is lenni.