Míg a Fidesz Matolcsy György elköteleződését üdvözölte a konzervatív monetáris politika mellett, addig az ellenzék a jegybankelnök-jelölt eddigi nemzetgazdasági miniszteri tevékenységét bírálta pénteken a parlament gazdasági bizottságában.

MTI - Matolcsy György meghallgatásán Rogán Antal (Fidesz) üdvözölte a jelenlegi nemzetgazdasági miniszter elköteleződését a konzervatív monetáris politika mellett; Kovács Tibor (MSZP) szerint Matolcsy kinevezése rendkívüli veszélyeket jelent, Volner János (Jobbik) a jegybanki függetlenség értékét kérdőjelezte meg, míg Scheiring Gábor (független) azt kifogásolta, hogy a miniszterelnök "kormányának legsikertelenebb tárcavezetőjét" jelölte a jegybankelnöki tisztségre.

Rogán Antal, a bizottság elnöke úgy vélte: az előző hat évben sikertelen volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert nem tudta megakadályozni a devizahitelek elszaporodását, és nem tudott hozzájárulni ahhoz, hogy teljesüljön az inflációs cél. A Fidesz frakcióvezetője ezért üdvözölte, hogy Matolcsy György konzervatív jegybanki politikát helyezett kilátásba. Kitért arra is, hogy az MNB-t nem egyszemélyben az elnök, hanem a monetáris tanács irányítja.