A külföldi vesebetegek mintegy 20 százaléka megengedheti magának, hogy külföldre utazzon, őket, és családjukat szeretnék Magyarországra csábítani - közölte a Nemzeti Vese Program igazgatója. 

Idén március 14-én tartják idehaza a Vese Világnapját. A Nemzeti Vese Program igazgatója a Kossuth Rádiónak elmondta: már a Nemzetgazdasági Minisztérium asztalán van az a terv, amely Magyarországot dialízis turisztikai országgá fejlesztené. A külföldi vesebetegek mintegy 20 százaléka megengedheti magának, hogy külföldre utazzon, a tárcával közösen azért dolgoznak, hogy a dializált betegeket és családjukat ide csábítsák – fogalmazott Zoltán György.

Tavaly összesen 2700 vendégdialízist végeztek idehaza, 2015-ig ezt szeretnék legalább 10 ezerre növelni, ennek érdekében kilenc nagyobb városra fókuszálnak, ahova komplex programokat szerveznek – magyarázta az igazgató. Amíg a betegnek dialízisre kell mennie, addig a család többi tagjai megismerkedhet a helyi nevezetességekkel – tette hozzá.

A program megvalósításához nincs szükség külön forrásra, a kezelőhelyek megvannak, pusztán jó marketing kell – hangsúlyozta Zoltán György. Főképp az európai piacra koncentrálnak majd, de a készülő prospektusokból Japánba is küldenek. Az igazgató arról is beszélt, hogy az ellátás költségével a külföldi betegek többségének nem kell foglalkoznia, mert a biztosítók „ezt lerendezik egymás között”. Zoltán György kijelentette: azt szeretné, hogy a dialízis szolgáltatók egységes tarifákkal dolgozzanak, „ne forduljon elő, hogy Siófokon például többet kérnek, mint Egerben”.

A program keretein belül minimum egyhetes Magyarországi tartózkodást ajánlanak majd, de a japán turistáknak 2-3 hetes körutazásokat is szerveznek. A prospektus a tervek szerint április végére készül el, ősszel pedig egy nemzetközi kongresszust is rendeznek, amelyre a vesebetegségekkel foglalkozó szervezetek vezetőit és orvosokat hívnak meg. Dr. Feketéné Dr. Fényi Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője a Kossuth Rádiónak megerősítette: az egészségturizmusban rejlő lehetőségek kiaknázása szervezési kérdés, ami nem kerül pénzbe. A dialízis turizmus feltételrendszere adott – közölte.