Budapest, 2013. március 19., kedd (MTI) - Magyarország támogatja Törökország uniós csatlakozását, illetve a török állampolgárok vízumkönnyítését az uniós tagállamokba utazások alkalmával - hangsúlyozta Balla Mihály, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután a testület kedden fogadta a Nagy Török Nemzetgyűlés külügyi bizottságának küldöttségét.

Balla Mihály a találkozót követően az MTI-nek nyilatkozva leszögezte: "kölcsönösen erős a szimpátia" a két ország között, és rendszeresebbé kell tenni a kapcsolattartást a két ország parlamentje között.

A Volkan Bozkir, a török bizottság elnöke által vezetett delegáció kétnapos hivatalos látogatáson vett részt Budapesten. Tárgyaltak többek között Martonyi János külügyminiszterrel, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának képviselőivel, valamint a török-magyar baráti tagozat delegációjával is.

A látogatás lezárásaként egyeztettek a magyar parlament külügyi bizottságának tagjaival. Balla Mihály ismertette: Törökország fontos partnerként tekint Magyarországra a közép-európai térségben és az Európai Unión belül is, Magyarország pedig a keleti nyitás politikájának megfelelően ugyanígy viszonyul Törökországhoz a régióban betöltött szerepe miatt is.

A külügyi bizottság fideszes elnöke kiemelte: a mostanihoz hasonló találkozók komoly eredményeket hozhatnak a két ország minél intenzívebb kapcsolattartásának elősegítésében. Hozzátette: bár a két ország kapcsolata jó, de főleg gazdasági téren sok lehetőség rejlik még a partnerségben.