Fico múlt héten azt mondta, a szlovákiai kisebbségek zsarolják az államot.

Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője sem tud egyetérteni azzal, hogy Robert Fico szlovák kormányfő a múlt héten Turócszentmártonban (Martin) azt állította: a szlovákiai kisebbségek zsarolják az államot, amely nem is az övéké, hanem elsősorban a szlovákoké.

Fico beszédére Bauer Edit, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) EP-képviselője levélben hívta fel Swoboda figyelmét.

"Elismerem, hogy az ön által említett ügy aggasztó, és azt frakciónk képviselői nem támogatják, beleértve jómagamat is. A Szocialisták és Demokraták Szövetségének frakciója és én hosszú ideje harcolunk a szlovák többség és az ország kisebbségei különösképp a magyar kisebbség közötti jó viszonyért" - áll Swoboda válaszában, amelyet az MKP kedden bocsátott az MTI tudósítójának rendelkezésére.

Swoboda azt állítja: "A kisebbségek tisztelete és támogatása kulcsfontosságú értékek számunkra, amelyek hosszú távú elveken alapulnak. Ezt nem kellene kétségbe vonni. A szociális nyugalmat és a szlovák társadalom különböző csoportjai közötti együttműködést, amelyet a jelenlegi kormány kezdett el, nem szabad megkérdőjelezni."

"Ellenkezőleg, ha kétségek és gondok merülnek fel, minden politikai erőnek vissza kellene térnie az eredetileg kitűzött együttműködési irányhoz" - mutat rá válaszlevelében a szocialista frakcióvezető.

Ugyanakkor biztosította Bauert, hogy "Fico miniszterelnök úrnak felteszem ezt a kérdést, és mindent megteszek, hogy megvizsgáljam a kijelentések mögötti indítékot".

A szlovák kormányfő kisebbségellenes kijelentéseit korábban Joseph Daul, az Európai Néppárt EP-frakcióvezetője is elítélte.

Robert Fico a hétfői Új Szóban megjelent interjújában azt állította, nem a kisebbségeket támadta, hanem egy konkrét esetről beszélt, és sajnálja, hogy szavait félreértették.

Az MKP azonban úgy látja, hogy Fico szavai nem véletlenül hangzottak el, s valójában "a más nemzetiségű polgárok elleni rendkívüli nyomás vette kezdetét".

Őry Péter, az MKP közigazgatási alelnöke szerint ennek bizonyítéka, hogy a szlovák oktatási tárca regionális oktatásügyi főosztálya levélben felkérte a Szlovákiai Városok és Falvak Társulását, hogy a társulás gyakoroljon nyomást a vegyes nemzetiségű lakosság által lakott területek önkormányzataira azzal a céllal, hogy kötelezően biztosítsák a gyermeknevelést az állam nyelvén, bármilyen kisszámú gyermekről van szó.

"Ezt a tényt a Magyar Közösség Pártja az önkormányzati rendszer irányában való megalapozatlan nyomásnak tartja, a legitim módon megválasztott önkormányzati képviselők önrendelkezése megkérdőjelezésének és a helyi önkormányzatokba, mint a demokrácia alappillérébe való beavatkozásnak" - írja Őry az MTI-hez eljuttatott levelében.

"Az utóbbi időben a nemzeti kisebbségekre gyakorolt nyomás csak annak a jele, hogy a kormány igyekszik a valós problémákról a figyelmet a más nemzetiségűek iránti gyűlöletre fordítani" - állítja Őry.