Magyarország ankarai nagykövetsége is megemlékezést tartott pénteken a török fővárosban az 1848-1849. évi forradalom és szabadságharc emlékére.

(MTI) - Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a program első részeként megkoszorúzták a Kossuth Lajos utcában a 2002-ben Mádl Ferenc köztársasági elnök által felavatott emlékművet. A megemlékezésen részt vettek azon országok diplomáciájának képviselői is, amelyekbe a szabadságharc elbukása után üldözött magyarok menekültek, valamint a magyar szabadságharcban érintett országok nagykövetségei is. A magyar koszorún kívül számos más ország, valamint török szervezet koszorúja került az emléktábla alá.
 
Hóvári János nagykövet mellett Tosun Saral, a Török-Magyar Baráti Társaság alelnöke mondott beszédet.
 
A magyar nagykövet az ünnepségen bejelentette, hogy Tosun Saral "a magyar-török közös kulturális és történelmi emlékezet megtartása érdekében tett erőfeszítéseinek és a Török-Magyar Baráti Társaság alapító- és vezetőségi tagjaként hosszú ideje kifejtett tevékenységének elismeréseként" Magyarország Érdemrendje Lovagkeresztje kitüntetésben részesült.
 
Kossuth Lajos 1850 áprilisa és 1851 szeptembere között a törökországi Kütahyában tartózkodott, és itt dolgozta ki Magyarország önkormányzati alapon nyugvó alkotmánytervezetét is.
 
Kütahya városában (Pécs testvértelepülésén) található a magyarok egyik törökországi zarándokhelyének számító Kossuth Lajos Múzeum, ahol hétfőn a magyar államférfi szobra előtt szintén megemlékezést tartanak.