Az értékpapír-piaci szabályozó bizottság és a Bank of China élén is váltás történt a hétvégén Kínában, új kereskedelmi és pénzügyminisztert is kineveztek, de korábbi híresztelések és a kötelező nyugdíjkorhatárt betöltött kora ellenére sem váltották le Csou Hsziao-csuant, a központi bank kormányzóját - adja hírül a Cajhszing pénzügyi és gazdasági lap.

(MTI) - A jegybanki vezetés élén 2002 óta álló Csout elszánt reformerként tartják nyilván a kelet-ázsiai országban, aki mindig nyíltan kiállt a változtatások szükségessége, a szabadpiacos gazdaság és a nyitás mellett. Posztjának megtartása a hazai és külföldi befektetők, valamint a gazdasági reformok iránt aggódók megnyugtatásaként is szolgálhat. Csou hivatali ideje alatt kulcsfontosságú szerepet töltött be a kínai gazdasági nyitásban, a jüan nemzetközivé tételében és az ország monetáris politikájának finomhangolásában.

Változás történt ugyanakkor a Kínai Értékpapírszabályozó Bizottság (CSRC) élén. A vezető posztot mostantól a Bank of China korábbi vezérigazgatója, a kiváló politikai kapcsolatokkal rendelkező, és központi bizottsági tagságot is magáénak tudó Hsziao Kang látja el. Elődje, Kuo Su-csing az északkelet-kínai Santung tartomány kormányzói székére esélyes, ami későbbi, vélhetően a tíz év múlva esedékes, következő generációs hatalomátadás során a felső vezetésben való szerepét vetíti előre.

A korábbi sajtótalálgatásoknak megfelelően az kínai parlament vasárnap zárult éves ülésszaka után az új pénzügyminiszter Lou Csi-vej lett, aki korábban a nemzeti szuverén befektetési alap, a CIC elnöke volt. A kelet-ázsiai ország kereskedelmi miniszterének posztját a jövőben Kao Hu-cseng látja el, aki miniszterhelyettesi posztjáról lépett feljebb.