Még nincs teljesen vége a síszezonnak Udvarhelyszéken, ugyanis a magasabban fekvő pályák – a Madarasi Hargitán lévők, illetve a Havas Bucsin – még nyitva vannak, miközben a homoródfürdői és a bucsini Bogdan felvonói leálltak. Átlagosnak mondható az idei síszezon, turistacsalogatóként jövőre közös bérleti rendszert vezetnének be a működtetők.



Az idei tél időjárása kedvezett az udvarhelyszéki sípályák működtetőinek, ugyanis a legtöbb helyen 30-50 centiméteres állandó hóréteg volt. A homoródfürdői Lobogó sípályát az elmúlt hét keddjén zárták be. „Hasonló szezont zártunk, mint tavaly, a gazdasági helyzetet figyelembe véve átlagos volt az érdeklődés. Leginkább hétvégén voltak sokan, és a síző vendégek nagy része környékbeli volt” – tudtuk meg Benedek Lukácstól, a sípálya tulajdonosától. Hozzátette, annak érdekében, hogy a külföldi, illetve távolabbról érkező turistákat a Hargita megyei sípályákra csalogassák, közös szezonbérlet bevezetésén gondolkodnak a sípályák működtetői.

„A jobb és gördülékenyebb szolgáltatás érdekében jövőtől be szeretnénk vezetni egy szezonális bérletet, amely érvényes lenne a Hargita megyében működő összes sípályára” – árulta el Benedek, aki szerint ezzel ki lehetne küszöbölni a felvonók előtti sorban állást is.

A Madarasi Hargitán a tavalyelőttihez képest kicsit később indult az idei szezon, a januári hónap valamivel gyengébb volt a februárinál, de a márciusi hidegeknek köszönhetően legalább tíz centiméteres friss hóréteg borítja jelenleg is a pályákat – tudtuk meg Magyai Teklától, a Madarasi Hargita Síközpont sajtóreferensétől.

„Előreláthatólag március végéig, április elejéig működni fognak a pályák felvonói, hiszen még mindig 30-40 centiméteres a hó vastagsága, minden pálya sízhető, a hétvégén egy nemzetközi hódeszkás tábornak és versenynek is helyet adnak” – mondta el Magyari. Hétközben a sízők nagy része Magyarországról érkezett ebben a szezonban, a helybéliek inkább hétvégenként használták a Madarasi Hargita sípályáit.

Gyengébb volt az idei szezon a tavalyinál – tudtuk meg Székely Bélától, a Bucsinon lévő Bogdan sípálya működtetőjétől, ahol az múlt hétvégén zártak szezont. A pálya adminisztrátora elmondta, hogy míg januárban sok volt a síző, februárban a hirtelen felmelegedés miatt igencsak kevesen voltak.

A Havas Bucsinon még tart a síszezon, és feltehetően húsvétig működni fognak a felvonók – mondta el a sípálya működtetőjének nevében Mándoki Magdolna, aki szerint decemberi időjárás van a Bucsin tetején. A pályák látogatottságáról érdeklődve megtudtuk, hogy itt is az elmúlt évihez hasonló a szezon.
www.szekelyhon.ro