Másod- vagy akár harmadfokú árvízvédelmi készültséget is elrendelhetnek a hétvégén Magyarország egyes folyóin - derül ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteki, az MTI-nek is elküldött előrejelzésből.

(MTI) - A közleményben azt írták, hogy a következő három napban várhatóan 27-37 milliméter csapadék hullik majd a Felső-Tisza vízgyűjtőjén. Jelenleg 832 kilométernyi töltésszakaszon van árvízvédelmi készültség az országban, 746 kilométeren elsőfokú, 86 kilométeren másodfokú.

A már megkezdődött enyhülés, valamint a lehulló csapadék miatt a vízfolyások mindegyikén számítani lehet kisebb-nagyobb árhullámok kialakulására. A hét végén előbb a Tarnán és a Taktán, majd a Sajón várható készültségi szintet meghaladó vízállás kialakulása.

A Tarna Tarnaméránál ismét a harmadfokot elérő, kissé meghaladó, Tarnaörsnél másodfokú készültségi szintet megközelítő vagy meghaladó, a Taktán Taktaföldvárnál a harmadfokú készületségi szintet meghaladó vízállások alakulhatnak ki.

A Sajón Sajópüspökinél és a folyó hazai középső szakaszán, Sajószentpéternél szombat estére elsőfokú készültségi szintet rendelhetnek el, vasárnap délutántól pedig akár a harmadfokú szintet is elérheti a folyó vízszintje.

A Bodrogon és a Tiszán várható, hogy újra a készültségi szintek felé emelkednek a vízállások, a Bodrogon akár már a hét végén, a Tiszán csak a jövő hét elején valószínű készültség elrendelése. Áradásra kell felkészülni a Hernádon is, de egyelőre készültségi szint alatti vízállások várhatók.

Országosan 80 700 hektár van belvíz alatt, ebből 34 ezer hektár szántó. A legnagyobb elöntések Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében vannak. A szakemberek szerint a belvízzel elöntött területek nagysága elérheti a 100 ezer hektárt, ha a meteorológiai előrejelzés helytállónak bizonyul.