Békés megye. Hátrányos helyzetű térség. Egy tanyán él apa és fia. A helyzetük reménytelen, ahogy nagyon sok családé ma Magyarországon. Az apát 2009-ben leszázalékolták két infarktus után, amely mellett további betegségei is vannak. Utoljára a Dohánynagykernél dolgozott raktári segédmunkásként. Amikor egy kicsit összeszedte magát, próbált elhelyezkedni eredeti szakmájában, targoncásként, de az alapbetegsége miatt nem vették fel sehová, így maradt a 28 405,- Ft, valamint a kéthavonta érkező önkormányzati 3 ezer forintos segély. 

Fia, igen keresett szakmával rendelkezik, hűtő- és klímaszerelő, mégsem tudott elhelyezkedni itthon, így Hollandiába ment munkát keresni. A szakmájában nem talált  ott sem lehetőséget, egy hűtőházban dolgozott zöldségcsomagolóként. A fizetése annyira kevés volt, hogy saját ellátásán kívül semmire nem futotta, így visszatért Magyarországra. Tavaly szeptember 1-től egy sütőipari cégnél helyezkedett el, de a négyhónapi állami támogatás lejárta után nem tartottak igényt tovább a munkájára. Jelenleg az önkormányzattól kéthavonta érkező 3 ezer forintos segély a juttatása. A fiú még nem adta fel a reményt, hogy dolgozhasson, szakmát váltva jelentkezett gépi forgácsoló tanfolyamra.

A hivatalos állásfoglalás szerint: "álláskeresési járadékot nem kap és a közfoglalkoztatásban sem tud elhelyezkedni. A megyei kormányhivatal munkaügyi központjánál elmondták, a fiatalembernek nincs annyi ledolgozott munkanapja, hogy álláskeresési járadékban részesülhetne. A jövő héten lesz viszont a gépi forgácsolói képzésre a felvételije, és ha ez sikerül, a képzés 10 hónapja alatt havi nettó 37 ezer forint keresetpótló támogatást kap. Ha pedig levizsgázik, minden bizonnyal el tud helyezkedni, hiszen a gépi forgácsoló keresett szakma."

A fűtéshez rőzsét szedtek össze a ház körül, valamint a szomszédok segítették ki őket némi fával. A hűtőszekrényt régen kikapcsolták, hiszen nincs benne élelmiszer, így legalább áramot sem fogyaszt. Vizük az udvaron lévő fúrt kútból van, amely hitelből készült el, erre havonta 7500,- Ft-ot kell törleszteniük.

Az ennivaló megoldása a legnehezebb. Tészta, krumpli, de amióta felment a krumpli ára, már arra se futja.

Pillanatnyilag két szelet kenyerük van, és 25 forintjuk.


Az ország március 15.-én megmutatta össze tud fogni, segíteni tud a bajba jutott embereken. Tisztelt Olvasóink! Tegyék meg ezt most is, ne vesszen el ezeknek az embereknek a hite.

Elérhetőségük:
Tisztelt Felajánlók!
Galgócziék Békéscsabán, a reptér mögött, Nagyrét 1420. szám alatt laknak,a Gyulai úti körforgalomnál kell lemenni az étterem felé, aztán jobbra, majd balra. A tanya a lovasiskola előtt található. Az ifjabb Galgóczinak van mobilszáma: 70/678-1542. Az adományt a  Békés megyei Hírlaphoz (Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3.) is eljuttathatják, összegyűjtjük, kivisszük nekik.
Üdvözlettel: Nyemcsok László

 (forrás: BEOL)