Fontos, hogy a fiatalok között a valós teljesítményt nyújtó diákok legyenek a mértékadók - mondta Balog Zoltán miniszter, aki a héten ifjú tehetségeket tüntetett ki. Letölthető hanganyag.
 

MTI - Az Érd el a célodat! és a Felfedezettjeink 2013 program keretében fiatal magyar tehetséget tüntettek ki. Csütörtökön a 2012-es nemzetközi diákolimpián kiemelkedő eredményeket elérő fiatalokat fogadta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) vezetője is.

Országh Noémi, a nemzetközi biológia diákolimpia ezüstérmese a Vasárnapi újságnak elmondta, kutatóorvos szeretne lenni, hozzátette, szereti a kihívásokat, ezért úgy érzi, eddigi eredményeit nemcsak a kíváncsiságának, hanem versenyszellemének is köszönheti. A tavalyi diákolimpia idején tizenegyedikes diák megjegyezte, iskolájában, a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban „mindig érték volt, ha valaki tudott”.

Ágoston Tamás, aki a matematikai diákolimpián szerzett ezüstérmet, azóta pedig már az ELTE hallgatója, elméleti matematikusnak készül. Az egyetem elvégzése után külföldre szeretne menni Phd-hallgatónak, ennél előrébb egyelőre nem terve, de elmondta, nem tart az álláskeresés időszakától sem. Arról is beszélt, hogy aktívan nem vesz részt a korosztályát érintő napi ügyekben. „Valamennyire figyelemmel kísérem, de elsősorban nem ezzel foglalkozom” – nyilatkozta az egyetemi hallgató.

Balog Zoltán miniszter az elismerések kapcsán, riporteri kérdésre válaszolva, hangsúlyozta, egyetért azzal az állásponttal, hogy a fiatalok hangosabb része helyett inkább azok a fiatalok váljanak mértékadóvá, akik közül a kitüntetett diákolimpikonok is kikerülnek. „Amíg a valóságos teljesítményt nem helyezzük középpontba, addig Magyarország megújulása nehéz lesz”, fontos, hogy azok mondják meg, merre menjen az ország, akik ilyen eredményeket tettek le az asztalra – tette hozzá a tárcavezető.

A résztvevők csoportképe a 2012-es nemzetközi diákolimpián kiemelkedő teljesítményt nyújtó magyar diákok és felkészítő tanáraik miniszterelnöki elismeréseinek átadás után az Országház főlépcsőjén 2013. március 28-án. A megmérettetésen a magyar diákok egy arany, 11 ezüst és 10 bronzérmet szereztek. Az első sorban Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (k), valamint Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár (b4) és Gloviczki Zoltán helyettes államtitkár (b3). MTI Fotó: Kovács Attila

Balog Zoltán szerint ezen fiatalok támogatásához, illetve a teljesítmények ösztönzéséhez kellenek a mostanihoz hasonló elismerések. Egyúttal hangsúlyozta, a kormány olyan tehetség-, illetve kiválósági programokat indított el, amelyek jelzik, hogy Magyarország mit tart prioritásnak. A miniszter hozzátette, a kitüntetett diákokkal beszélgetve úgy látta, van öntudatuk, úgy gondolják, a teljesítményük alapján joguk van beleszólni az őket érintő ügyekbe. „Az egyetemi kiválósági programok is arról szólnak, hogy aki többet teljesít, az több pénzt fog kapni, több figyelmet, és ha ő kezdeményez olyan törvénymódosításokat, amivel a munkája könnyebb lesz, akkor természetesen ott is állunk rendelkezésre” – fogalmazott a Kossuth Rádió műsorában Balog Zoltán, az Emmi vezetője.

A nemzetközi diákolimpián tavaly a magyar diákok egy arany, 11 ezüst és 10 bronzérmet szereztek. A legkiemelkedőbb teljesítményt elérő huszonkét diák egyéves miniszterelnöki ösztöndíjban részesül. A szaktárca háttéranyaga szerint nyolc év után magyar diák nyerte meg a fizikai diákolimpiát, és a legjobb európainak járó különdíjat is megszerző Szabó Attila csapattársai három ezüst- és egy bronzéremmel járultak hozzá a magyar sikerekhez. A biológiai diákolimpián egy ezüst és három bronz, a csillagászati és asztrofizikai diákolimpián két bronzérmet, a földrajzi olimpián egy bronz, az informatikai diákolimpián egy ezüst és két bronzérmet szereztek a magyarok. A kémiai diákolimpián négy ezüst, a matematikai diákolimpián két ezüst és egy bronzérem volt a magyar termés. A csapatok felkészítésében résztvevő csapatvezetők, tanárok, egyetemi hallgatók és oktatók elismerésben és pénzjutalomban részesültek.