A felszín feletti és alatti vizek, valamint az ivóvíz fontosságára és értékeire hívta fel a figyelmet a víz világnapja alkalmából Áder János csütörtökön Nyíregyházán.

(MTI) - A köztársasági elnök a Nyírségvíz Zrt. telephelyén tett látogatását követő sajtótájékoztatón elmondta: a magyar emberek számára természetes, hogy otthonukban tiszta víz folyik a csapból, de a világ más részén élő, több mint kétmilliárd ember számára nemcsak a víz tisztasága, hanem a mennyisége is súlyos gondokat okoz.

Magyarország jobb helyzetben van, az ország jó adottságokkal és megfelelő vízkészlettel rendelkezik, de ennek az értéknek a védelme érdekében rengeteg ember munkájára és szakértelmére van szükség - hívta fel a figyelmet Áder János.

Az államfő hangsúlyozta: biztosítani kell a megfelelő mennyiségű és minőségű ivóvizet, a szennyvíz tisztítását Magyarországon és a világ minden pontján. Áder János szerint ennek kapcsán olyan problémákat kell megoldaniuk a szakembereknek, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt még nem léteztek.

Az élővizek gyógyszerterhelése viszonylag kis koncentrációjú, de a szennyvízben található gyógyszermaradványok óriási veszélyt jelentenek az élővilágra, a környezetre és az emberekre - tette hozzá.

A korábbi technológiák nem alkalmasak arra, hogy ezeket a gyógyszerszármazékokat a szennyvízvízből teljesen kinyerjék, a Nyírségvíz által indított kutatási és fejlesztési program azonban fontos lépés annak érdekében, hogy ezt a kihívást is sikerüljön megoldani - hangsúlyozta Áder János. Egyben elismeréssel szólt a társaságnál eddig végzett szakmai munkáról.

Az államfő a Nyírségvíz Zrt. telephelyén tájékozódott a Magyarországon is problémát jelentő biológiai és kémiai vízszennyezésekről, a megoldást nyújtó új, innovatív technológiákról, majd üzemlátogatás keretében megtekintette az eljárások gyakorlati alkalmazását.

Áder János szabolcsi programja során Ibrányba is ellátogatott, és megtekintette a rendkívüli időjárásban megsérült áramhálózat helyreállításának munkálatait. A honvédség helikoptere segít a szakembereknek a kidőlt tartóoszlopok cseréjében, a térségbe vezényelt lánctalpas harcjárművek pedig a szolgáltató munkatársait támogatják a nehezen megközelíthető kárhelyekre történő eljutásban.

A köztársasági elnök a szemle után megköszönte az ott szolgálatot teljesítő katonáknak, a katasztrófavédelem, a rendőrség, az áramszolgáltató munkatársainak, valamint az érintett települések polgármestereinek a vészhelyzet felszámolásában és az áram nélkül maradt emberek ellátásában nyújtott segítséget.

A legfrissebb adatok szerint Szabolcs, Szatmár, Bereg megyében kilenc település kevesebb mint száz fogyasztási helyén nincsen még áramszolgáltatás.