A román Tarom légitársaság 10 százalékkal csökkenti az idén dolgozóinak számát, ennek kapcsán önkéntes távozási programot indított el - közölte csütörtökön a vállalat.

A program keretében felkínálják a távozást azoknak, akik önszántukból hajlandók erre. A vállalat közleménye szerint az önkéntes távozási programot ellenőrzötten hajtják végre, hogy a vállalat zavartalanul folytathassa működését. A programot a tervek szerint az idén bonyolítják le, és az év végén döntenek arról, hogy 2014, ben folytatódik, e. A cél - közölték , , hogy az év végéig tíz százalékkal csökkenjen a dolgozók száma.

A Taromnak tavaly 2196 dolgozója volt, de számuk az idei költségvetés szerint az év végére mintegy 2000, ra csökkenhet.

Romániának a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodása értelmében választottak nemrég a versenyszférából vezetőket a társaság élére. Christian Heinzmann vezérigazgató szerint a flotta méretéhez igazítva a Tarom dolgozóinak létszámát 2015, ig 1500, ra kell csökkenteni. Az üzleti tervek szerint attól az évtől kezdve válhat ismét nyereségessé a légitársaság.

A Tarom a múlt évet 236 millió lej veszteséggel zárta, az idén 143 millió lej veszteségre számítanak, 2014, ben pedig 18 millió lej hiányra. 2015, ben és 2016, ban viszont már 92 millió lej, illetve 173 millió lej profittal számolnak.

A vállalat célul tűzte ki, hogy évente 100 ezerrel növeli utasainak számát, a repülőgépek kihasználtsága pedig 68 százalékról 75 százalékra emelkedik 2016, ig. Az idén a Tarom 2,3 millió utasra számít.