A beregszászi római katolikus egyházközség március 2-án alapítványt hozott létre, melynek célja jótékonysági munka végzése az egyházközség javára, a közösség szentmiséinek és imaalkalmainak otthont adó templom és környezet védelme, a katolikus hitélet, a kultúra, a szociális szféra, az oktatásfejlesztés támogatása, a közösségi életnek teret biztosító intézmények fejlesztése.
 
Az alapítvány a néhai beregszászi plébános, beregi főesperes, pápai prelátus, püspöki helynök, Pásztor Ferenc nevét viseli. Az alapítók célja a már említett egyházközségi élet felvirágoztatásán, a szociális és karitatív szolgálaton túl, hogy megőrizzék és ápolják a névadó, Pásztor Ferenc emlékét.

A nyílt közgyűlésen Michels Antal beregszászi plébános köszöntését követően a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, Majnek Antal emlékezett meg Pásztor Ferencről. Ezt követően a jelenlévők néhány kép és gondolat erejéig megismerhették Pásztor Ferenc személyét, életének fontosabb mozzanatait és tevékenységét.

A közgyűlés végén az egyháztanács világi elnöke ismertette az alapítvány működését, és hivatalosan is beiktatta a szervezetet.