A progresszív rock svéd zászlóshajója, a Pain of Salvation, a Magyarországon rendszeresen fellépő holland "metáltündér", Anneke van Giersbergen, valamint az izlandi Árstídor is fellép április 7-én a fővárosi Club 202-ben, mindhárman akusztikus műsorral.

(MTI) - A Pain of Salvation 1984-ben alakult Reality néven - a névváltás 1991-ben történt -, az alapító, dalszerző énekes-gitáros, Daniel Gildenlöw akkor mindössze 11 éves volt. A zenekar arculata albumról albumra változik, a változatosság, a kiváló hangszeres tudás, valamint a fantáziadús, progresszív rockzene azonban állandó - írta ajánlójában a koncertet szervező Concerto Music.

Az együttes a 2000-es évek elején a Remedy Lane, a BE és a Scarsick című lemezek révén lett világszerte ismert. A Pain of Salvation legutóbb egy páros kiadvánnyal jelentkezett: a Road Salt One 2010-ben, a Two 2011-ben jelent meg. Ezek az albumok is aktuális társadalmi kérdéseket vizsgálnak, a frontember szubjektív nézőpontjából.

A zenekar mostani akusztikus turnéjának két állandó fellépője a Club 202-ben is zenél. Anneke van Giersbergen már ötször járt Magyarországon: 2002-ben és 2004-ben még korábbi holland metálzenekarával, a Gatheringgel, legutóbb tavaly szólóban, Everything Is Changing című lemezét bemutatva. Nemcsak hangja elbűvölő, de közvetlen személyisége is, szólómunkái jóval finomabbak, fogyaszthatóbbak, mint a Gathering rafinált muzsikája.

Az április 7-i budapesti koncerten szereplő harmadik előadó, az izlandi Árstídir (Évszakok) zenekar énekhangra és gitárokra épülő zenét ad elő, amely nagyban merít az izlandi népzenék és hagyományok világából. A sajátos dallamvilág mellett az izlandi nyelv is érdekessé teszi a 2008-ben alakult együttes dalait.