A mentőszolgálatnál már szinte egy átlagos szombati nap szerint zajlik a munka - mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szombaton az MTI-nek.

(MTI) - Mint felidézte, a csütörtök délutáni baleseti hullám nyomán a mentőszolgálatnál a veszélyes időjárási viszonyokra való tekintettel számos rendkívüli intézkedést hoztak. Így például készenlétbe helyezték a tömeges baleseti egységeket, ezenfelül minden megyében mentőorvosi kocsikat állítottak szolgálatba, a fővárosi mentőellátást 10 további mentőegységgel erősítették meg.

Emellett a mentőállomást megközelíteni képtelen, szolgálatba igyekvő dolgozók pótlására, szükség esetére engedélyezték a 24 órás szolgálatot is. Rendelkeztek továbbá a kórházak közötti halasztható mentőszállítások korlátozásáról is.  

Csütörtökön és pénteken mintegy 10 mentőautó került a hó fogságába. Előfordult, hogy a Magyar Honvédség lánctalpas járművei segítettek.

Győrfi Pál elmondta: a rendkívüli időjárási körülmények közepette több mint 1500 mentődolgozó teljesített szolgálatot. A készenlétet még szombaton is fenntartották, de mint a szóvivő kiemelte: mostanra sokat javult a helyzet. Nagyjából egy átlagos szombatnak megfelelő esetszámot regisztráltak, a mentők munkájában nincs fennakadás - tette hozzá.