A Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) mélységes felháborodással értesült arról, hogy Kárpátalján az 1848-49-es forradalomra emlékező magyarokat inzultáltak a hétvégén. A szervezet a magyar kormány illetékes szerveinek hathatós fellépését kéri.

(MTI) - A MIK állandó bizottsága kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében szolidaritását fejezte ki a bántalmazottakkal, és elítélte a szélsőséges csoportok viselkedését.

Az állásfoglalásban felidézték a Beregszászon és Ungváron történteket, és azt, hogy nőket és kisgyermekeket üvöltözésekkel, lökdösődéssel, kokárdák letépésével inzultáltak, majd kiemelték: kérik a kormány illetékes szerveinek hathatós fellépését az ügyben, hogy "békésen élhessünk a határainkon túl is".

A Magyar Ifjúsági Konferencia a határon túli magyar ifjúsági szervezeteket tömöríti, évente kétszer tart ülést, egyet Magyarországon, egyet pedig a határon túl.

Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár az MTI-nek hétfőn azt mondta: megdöbbenéssel értesült a nemzetpolitikai államtitkárság, hogy Kárpátalján a Határtalanul! program keretében tanulmányi kirándulásra érkező csoportokat inzultáltak a hétvégén. Mint mondta, a nemzeti ünnepre odalátogató magyarokról letépték a kokárdát. Az egyik csoport gyerekekből állt, ők nagyon megijedtek, de sérülés nem történt - tette hozzá.

Nem fordult még ilyen elő Kárpátalján, hogy magyarokat megtámadjanak, évszázadok óta több nemzetiség békésen él együtt - hangsúlyozta.

Répás Zsuzsanna reményének adott hangot, hogy az ungvárihoz hasonló esetek a jövőben nem fordulnak elő, és a békés egymás mellett élés, egymás tisztelete nem változik.

Magyarország ungvári főkonzulátusa sajnálattal és megdöbbenéssel értesült arról, hogy Ungváron két incidens is ért magyar állampolgárokat az elmúlt hét végén, miközben a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából tartott kárpátaljai rendezvények mindenütt rendben lezajlottak - jelentette ki hétfőn az MTI-nek Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulátusának vezetője.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség kedden egyaránt nyilatkozatban ítélte el az elmúlt hétvégén Kárpátalján történt magyarellenes megnyilvánulásokat.