A magyar lakosság több mint fele aggasztónak találja a palagáz-kitermelést, háromnegyede a megújuló energiaforrásokat támogatja - állítja a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) a magyar lakosság körében végzett 2012. évi Eurobarométer felmérésre hivatkozva.

(MTI) - Az MTSZ az MTI-hez eljuttatott közleményében tájékoztat: hétfőn bemutatta a Föld Barátai Európa környezetvédelmi hálózat palagáz-jelentésének magyar kiadását. Emlékeztet arra is, hogy az Európai Unióban március 23-ig társadalmi palagáz-konzultáció zajlik.

A közlemény szerint a kiadvány számos tévhitet eloszlat a nem hagyományos fosszilis energiaforrásokkal, köztük elsősorban a palagázzal kapcsolatban. Amellett érvel, hogy ezek a gázok nem gazdaságos energiaforrások, és környezeti-társadalmi hatásaik sem kezelhetők biztonságosan.

A jelentésre hivatkozva a közlemény azt állítja, hogy az Egyesült Államok palagáz-forradalma tiszavirág életű lesz, mivel veszélyes pénzügyi spekulációknak köszönhetően futott fel, továbbá rendkívüli tőke- és energiaigényessége miatt nem oldhatja meg a biztonságos és gazdaságos energiaellátást.

Magyarországon egyedül a Makói-árokban zajlik némi, nem hagyományos palagáz-kitermelés, más nemzetközi olaj- és gázcégek a Derecskei-medencében, a Békés-medencében, a kiskunhalasi régióban, illetve a Zala- és a Dráva-medencében kutatnak gazdaságosan kinyerhető gáz után - ismerteti a szervezet.

A Magyar Természetvédők Szövetsége álláspontja szerint fel kell hagyni a nem hagyományos gáztevékenységekkel Európában a környezetre, közegészségre és az éghajlatra kifejtett elkerülhetetlen negatív hatásuk miatt, és be kell szüntetni az ilyen irányú kutatási, illetve fejlesztési projektek uniós szintű pénzügyi, politikai támogatását.