A múlt héten adtunk hírt arról, hogy Magyarország egyik legszennyezőbb ipari üzemében a Borsodi Érc, Ásvány- és Hulladék Hasznosító Mű Zrt. (BÉM) sajókeresztúri gyárába az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) felfegyverkezett kommandósokkal ment ki ellenőrizni. 

A hatósági razzia arra irányult, hogy tetten érjék a BÉM-et, de ez annak ellenére nem sikerült, hogy az interneten is figyelemmel lehet kísérni mikor is működhet szabálytalanul a gyár. A razzia során így csak a kemence salakjából tudtak mintát venni.

Az akkor fél sikernek vélt akciót, viszont most gyárbezárás követte. A Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület (SKE) már évek óta  támadja a BÉM egységes környezethasználati engedélyét (EKE), amely álláspontuk szerint megalapozatlanul került kiadásra. A kéményből kiáramló füstgáz komoly problémákat okoz és a környezeti terhelés mellett többször is felvetődött az egészégre gyakorolt negatív hatása is. A BÉM egységes környezethasználati engedélyét első fokon elutasította a hatóság, de másodfokon megadta az engedélyt azzal a kikötéssel, hogy a füstgáz hőmérsékletét 40-50 Celsius fokról minimum 95 fokra kell emelnie, hogy a szennyező anyagok magasabb légrétegekben terüljenek szét.

A mostani hatósági ellenőrzés során ismételten nem érte el a füstgáz hőmérséklete az engedélyben kikötött 90 fokot, csak 63 fokot mértek. Mivel a bezárást követően az emisszió mérő műszereket is kikapcsolták, így valószínűsíthető, hogy az üzem leállítása nem pár hétre szól.

Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár nem rég jelentette be, hogy fellép minden szabálytalanul működő égető ellen. Évente több tízezer tonna, különböző hulladékot hoznak be Magyarországra azzal a céllal, hogy üzemekben égessék el. A sajókeresztúri BÉM-be Szlovákiából, Csehországból, Romániából és Svájcból kerül be a veszélyes hulladék égetésre. Magyarország területére ártalmatlanításra (pl. lerakás) nem jöhet be szemét, de energetikai célból való elégetését nem tiltja a törvény. Ezek szigorúbb felülvizsgálatát célozta meg nem rég Illés Zoltán és jogszabályváltozásra tesz javaslatot, hogy a jövőben csak az itthon keletkezett hulladékot lehessen elégetni Magyarországon.