Valószínűleg Magyarország egyik legszennyezőbb ipari üzeme a Borsodi Érc, Ásvány- és Hulladék Hasznosító Mű Zrt. (BÉM) sajókeresztúri üzeme. A Bém Zrt. ellen az ott élők már több éve küzdenek, hogy élhetőbb, minőségibb életet élhessenek. A lakosok állítása szerint a cég legalább 5 éve nem teljesíti az Egységes Környezethasználati Engedélyében megszabott feltételeket. 

Elviselhetetlen szagot, bűzt és füstöt ereget a gyár kéménye. Ráadásul a kéményből kiáradó füstgáz hőmérséklete sem megfelelő, vagyis 90-95 Celsius fok helyet, csak 50 Celsius fokos, így a füst a talaj közelében marad, ezzel károsítva a környezetet, és az ott élők egészségét.

A vállalat elsősorban érc zsugorítványokat gyárt kohászati hulladék felhasználásával, ezen kívül fémhulladék kohósításával is foglalkoznak. A BÉM egyes szakmai vélemények szerint az ország legnagyobb dioxin kibocsátója, porkibocsátásával jelentősen hozzájárul a januári rendkívüli légszennyezettséghez a borsodi iparvidéken.

A Sajóvölgye Környezetvédelmi Egyesület (SKE) támadja a BÉM egységes környezethasználati engedélyét (EKE), amely álláspontuk szerint megalapozatlanul került kiadásra. A BÉM egységes környezethasználati engedélyét első fokon elutasította a hatóság, mert a kiáramló füstgáz komoly problémákat okoz, valamint az ÁNTSZ is megtagadta a hozzájárulását a környezeti terhelés miatt. Másodfokon a BÉM mégis megkapta az engedélyt, mert kéményt magasított – 102 méterről 80 méterre – nem elírás, alacsonyabbról bocsájtja most ki a füstöt, mint korábban. A Környezetvédelmi hatóság azzal a kikötéssel adta meg az engedélyt, hogy a füstgáz hőmérsékletét 40-50 Celsius fokról minimum 95 fokra kell emelnie, hogy a szennyező anyagok magasabb légrétegekben terüljenek szét. A cég ezt valószínűleg azért nem teszi meg, mert az engedélyekben a határértéket légköbméterre állapították meg, és azt csak úgy tudják betartani, hogy rengeteg friss levegő hozzáadásával hígítják a füstgázt, mely egyben a hőmérsékletét is csökkenti.

Ötévnyi hatósági vívódás után az engedélyek bevonása helyett a céget ez év február nyolcadikán 750.000 Ft-ra bírságolta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Ennyit ér több évnyi környezeti és egészségügyi károkozás a hatóságoknak.

A múlt hét közepén az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség felfegyverzett kommandósokkal lepte el a gyárat. A hatósági razzia arra irányult, hogy a tetten érjék a BÉM-et, de ez annak ellenére nem sikerült, hogy az interneten élőben lehet nézni mikor éget, működik a gyár. Az, hogy ez most hozzá nem értés a részükről, vagy nem is akarták tetten érni őket, nem lehet tudni, de egy ki salakot vittek magukkal, hátha kiderül, hogy mit is égettek.

A BÉM még a hétvégén működött, füstjét és bűzét a Kocsonya Fesztiválon is érezték, de hétfő óta viszont a gyár kéménye nem megy, annak ellenére, hogy a munkások a gyár területén tartózkodnak.

A környékbeliek egyelőre csak találgatnak, de az SKE szerint a salakból vett mintavétel eredményére vár mindenki. Az egyesület ügyfélként bejelentkezett valamennyi eljárásba, mely a BÉM-el szemben indult és kérték az ügyekben keletkezett iratokba a betekintést.

Folytatjuk.

Csatlakozz te is a Környezeti Terror oldalhoz a Facebookon! Az ügyről pedig bővebb információt az Egyesület honlapján olvashatsz.

GreenProfit