A médiaadó tervezete munkaanyag, nem a kormány álláspontja - közölte a Fidesz kommunikációs vezetője.

Kocsis Máté szerint a kedden napvilágot látott tervezet a médiaadóról egy munkaanyag része, nem a kormány hivatalos álláspontja. A politikus az ATV Híradójának azt mondta, „amennyiben nem alakul ki konszenzus a jövőbeni kormányzati szándék és az érintettek között, addig a parlament nem fogja támogatni” az ötletet.

A politikus hangsúlyozta: a munkaanyag azért került nyilvánosságra, hogy vitákat lehessen róla folytatni. A dokumentum elérte célját, hiszen a szakmai szervezetek szerint az úgynevezett meteorológiai szolgáltatási díj bevezetése nélkülöz minden szakmai megfontolást, illetve jogi alapot, elnagyolt, ellentmondásos és teljes mértékben megalapozatlan.

Az IAB Hungary, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete és a Magyar Reklámszövetség közösen szorgalmazták, hogy a kormányzat vizsgálja felül a díj megfizetésére vonatkozó kötelezettséget, mielőtt jogszabályba foglalná.

Mint megírtuk, a tervezet szerint az egyes televízióknak, az összes internetes sajtóterméknek és hírportálnak is kellene fizetnie meteorológiai szolgáltatási díjat, a reklámbevétele 0,5 százalékát. Akkor is, ha nem ad le időjárási híreket. A díj meglehetősen nagy érvágást jelenthet a médiacégeknek.

Az állami feladat és a hőguta

A Vidékfejlesztési Minisztérium által összeállított anyag szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tevékenysége „stratégiai fontosságú”, ezért elengedhetetlen, hogy a szervezet működését és a szakterületet önálló törvény szabályozza.

A szaktárca megszabná, milyen feltételek mellett végezhető meteorológiai tevékenység. Előrejelzést készíteni kizárólag szakdiplomával lehet majd. Sőt „az amatőr megfigyelők is kötelesek lesznek mérőeszközeiket hitelesíttetni”.

Ha elfogadják az előterjesztést, akkor nyártól kizárólagos állami meteorológiai tevékenység lesz a köz tájékoztatása veszélyes időjárási helyzetekben. Nemcsak az előrejelzést, hanem a tényszerű tájékoztatást is megtiltja minden médium számára a törvény. Vagyis nem lehetne nagyobb árvízről vagy szélviharról képet, videót közzétenni, ha az nem az OMSZ-től származik.

Előrejelzést elvben készíthetne nem állami, mesterdiplomás meteorológus is – de csak ha az nem tartalmaz semmilyen elemet, amely a társadalom bármely tagjára veszélyes meteorológiai helyzetet vetít előre. Nem lehet előre jelezni zivatart, jégesőt vagy viharos szelet. De ködöt sem, hiszen az a közlekedésre veszélyes. Szép napsütéses időt sem, hiszen abban napszúrást vagy hőgutát lehet kapni.