A római képviselőház épületének meglátogatására invitálta vasárnap Róma lakosságát a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) civil szerveződés, amelynek a parlamentbe bejutott tagjai kétnapos tanácskozásba kezdtek arról, kire és mire szavazzanak.

MTI - A rómaiak szabályosan megostromolták a képviselőház épületét, miután az M5S honlapján bejelentették, hogy vasárnap szabad lesz a belépés az alsóházba, mely "eddig a politika, mostantól a polgárok háza lesz". A látogatók sorába az M5S alig egy hete megválasztott képviselői is beálltak, hangoztatva, hogy soha nem jártak még a parlamentben.

Azt is elmondták, hogy Itália távoli részeiről érkezve csak térképpel találták meg a római képviselőházat. A választásokon több mint 25 százalékkal a legnagyobb pártként végzett civil mozgalom 54 szenátora és 109 képviselője vasárnap egy római szállodában találkozott egymással: a politikai tapasztalat nélküli, eddig civil foglalkozást végző M5S-tagok a parlament március közepére kitűzött alakuló ülésére készülnek.

Grillo és Gianroberto Casaleggio, az M5S kommunikációs szakembere hétfőn csatlakozik hozzájuk. A mozgalom parlamenti frakcióinak arról kell dönteniük, koalícióra kívánnak-e lépni a balközép Demokrata Párttal (PD) vagy ha nem, megszavazzák-e a PD programját. Ennek a lehetőségét Grillo már többször kizárta. Ugyanakkor azt állították, fordítási hiba volt Grillónak a Focus német hírmagazinban megjelent kijelentése arról, hogy az M5S a PD és a Szabadság Népe (PdL) nagykoalícióját támogatná.

"A balközép nem tud kormányt alakítani. Ha ismét az urnákhoz megyünk, az M5S 55 százalékot szerez!"- hangoztatta Casaleggio. Az olasz sajtó is úgy látja, hogy a választásokon első, de mégsem nyertes balközép helyett Giorgio Napolitano államfő a politikai patthelyzetben egy újabb szakértői kormányt tartja megoldásnak.

"A szakértői kormánynál jobb, ha ismét szavazunk" - nyilatkozta vasárnap Stefano Fassina, a PD gazdasági felelőse. Fassina elmondta, hogy a PD tervei szerint Pierluigi Bersani főtitkár kormányprogramot mutat be a parlamentnek, és ha ezt a többi párt elfogadja, a balközép kész az ország irányítására. "Se égen, se földön nem láttak még ilyet! A PD nem tudja kisebbségben vezetni Itáliát! Az egyetlen felelős megoldás a PD és a PdL nagykoalíciója!" - reagált Renato Brunetta PdL-politikus.