AZ OLDAL SZERKESZTÉS ALATT!

~ B a ~
Backbeat
~~~~~~~~~
Az az alapritmus, amelyhez az összes zenekari tag igazodik. Általában a dobos gondoskodik róla a basszusdob segítségével.
 
Backing Vocals
~~~~~~~~~~~~~~
Általában két vagy három csinibaba, akiknek az a feladata, hogy a lát- ványra is, hangra is gyenge énekesről eltereljék a figyelmet.
 
Backline
~~~~~~~~
A színpadon a zenekar mögött helyet foglaló erősítőtornyok - ezek segít-ségével szabadulnak meg a fiúk sörük habjától.
 
Backstage
~~~~~~~~~~
A színpad legszentebb helye, ahol sztárok és csillagocskák ismerked-hetnek egymással közelebbről. Ennél már csak egy jobb van: „Belépő az egész területre”.
 
Backward Masking
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ördögi üzenet, amelyet visszafelé fölvéve dolgoznak bele a számba. Pél- dául: a Beatles „Abbey Road” c. lemezén („Paaauul issss döeaddd.”).
 
BANGÓ MARGIT
~~~~~~~~~~~~~~~
Bangó Margit - 002w     Kossuth-díjas  cigánydal- és magyarnóta előadómű- vész. (Született: Szabó Margit, Vásárosnamény, 1950. április 4.)
Zenészcsaládban nevelkedett fel. – Édesapja cimbal- mozott, édesanyja kiválóan énekelt.
1967-ben, tizenhét évesen, édesanyja biztatására jelentkezett a Magyar Rádió tehetségkutató versenyére, mely után a rádió felvételeket készített vele. Az 1980-as években Horváth Pistával közös műsora volt az állami televízióban. Az 1990-es évek elején a 100 Tagú Cigányzenekarral kezdett el fellépni.                                                                                                            Felvételek: Button Mini 17 R
     
---
~ B b ~
B. B. King
~~~~~~~~~~
Riley B. King (B. B. King) (Itta Bena, Mississippi, Egyesült Államok 1925. szeptember 16.) Minden idők talán leghíresebb blues-gitárosa.

     
---
~ B c ~
 
B cancellatum – (lat.)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Régi zenei írásokban a felfelé módosító kereszt (előjegyzés) latin elne- vezése.

     
  ----
~ B d ~
 
B'Day
~~~~~~
A B'Day Beyoncé Knowles második szólóalbuma; 2006-ban jelent meg.

     
---
~ B e ~
 
Beatbox
~~~~~~~~
A hip-hop egyik fő kelléke; sokkal fontosabb mint a baseball sapka vagy a kapucnis pulcsi: előre beprogramozott ütemek és loop-ok jönnek belőle.

Bellovits Gergely
~~~~~~~~~~~~~~~
BELLOVITS GERGELY (Budapest, 1980. szeptember 10. – )
Zenei pályafutását a trombitán kezdte el, majd a tubával folytatta, de 2000-től az oberkrainer bariton mestere, a Donau Power zenekar osz- lopos tagja.

     
---
~ B f ~
 
B flat major
~~~~~~~~~~~
B dúr (hangsor)

     
---
~ B g ~
 
BGA
~~~~~
A Bach Gesellschaft Ausgaben rövidítése.

     
---
~ B h ~
 
Bhangra
~~~~~~~~
A bhangra dzsesszesített  indiai népzene. A hagyományos dallamokat és szöveget diszkóritmus kíséri. – Bhangrát játszik például Heera  valamint a Holle Holle nevű zenekar.

     
---
~ B i ~
 
Bio
~~~~
A „biography” (életrajz) rövidítése. Lemezinformációként minden album- nál újraírják. Kezdő újságírók kedvenc információforrása.

     
---
~ B j ~
 
Björk
~~~~~
Björk (teljes nevén Björk Guðmundsdóttir; Reykjavík, 1965. november 21.) izlandi pop-énekesnő. Zenei előadóként rendkívül sokoldalú, többek közt alternatív rock, trip-hop, jazz, elektronika, new wave, electro, folk és komolyzenei stílusú műveket alkotott.
 
Björn Christian Ulvaeus
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Björn Christian Ulvaeus (Göteborg, Svédország, 1945. április 25. –) éne- kes, dalszövegíró, az ABBA együttes tagja.

     
---
~ B k ~
 
B klarinét
~~~~~~~~~
B karinét (olaszul = Clarinetto 'in Sib)

     
---
~ B l ~
 
Bluebeat
~~~~~~~~~
A reggae stílus, egyenesen a Ska és a Rocksteady között elterülő senki-földjéről.
 
Bluegrass
~~~~~~~~~~
Egyfajta, gyors ütemű country-stílus kifinomult banjo- és gitártechnikával, melynek játéka közben a zenész finom körmeit páncélszerű acélkarmok védik. Például: Bill Monroe és The Scruggs.
     
-
~ B n ~

BNF
~~~~~
A BNF (Bat, Nick, Frank) magyar pop-rock együttes, mely 2009 októ- berében alakult.
A zenekar tagjai 2008 decemberében ismerkedtek meg egy amszterdami repülőtéren. – Az első daluk az Éld Át! 2009-ben jelent meg, ami nagy sikert aratott. A klipet a Lágymányosi híd közelében lévő egykori MÁV szerelő-csarnokban forgatták.
     
Boho
~~~~~~
A „Bohemian” rövidítése. Semmi köze ahhoz a bizonyos „Rhapsody”-hoz, hanem olyan neo-beateseket takar, mint Tom Waits, Joni Mitchell és Ricky Lee Jones.
 
BOKOR JÁNOS
~~~~~~~~~~~~~~~
Magyarnóta énekes. – „Vidéki faluban született.  Fiatal korában  kedvelte az akkoriban már divatos popzenei irányzatokat, így pl. a  Beatlest is, de  néhány korsó sör után már csak a magyar népzenét érezte igazán szív- ből jövőnek.                                              
Miután leszerelt a honvédségtől, egy koncerten fellépő művészektől tu- domására jutott, hogy Budapesten van népzenei képzés.  Felköltözött a fő- városba és a Vörös Csillag Traktorgyárban kezdett el dolgozni, miközben pedig Budára járt, ahol Dr. Molnár Imre zeneprofesszornál éneklést tanult.
 
Boogie
~~~~~~~
Rock-ritmus, amely a '40-es évek jazz-zongora-stílusából, a boogie-woogie-ból (ahol a jobb kéz blues figurákat játszik, míg a bal szabályos ritmusról gondoskodik) származtatható. A gitárosok a „Boogie” szó hallatán egyből Lynyrd Skynyrd- ill. ZZ Top-ritmusokra gondolnak.

     
---
~ B p ~
 
BPM
~~~~~
A „Basis Per Minute" (= percenkénti alapütés) rövidítése, ami a hip-hop, a house és a techno-stílus, de minden más zenemű  alapvető mértékegy- sége. Minél magasabb, annál jobban emlékeztet a zene egy gép- fegyver kattogására.
A klasszikus (és más, hagyományos műfajú) zenében az adott darab (vagy annak egy részének) sebességét metronóm-ütésszámban adják meg. A jelzőszám a percenként játszandó negyedhangok számát adja meg.
     
--
~ B r ~
 
Bridge (híd)
~~~~~~~~~~
A dal azon része, amely a refrént és a versszakot összeköti. Előszeretettel írják moll hangnemben. Mintapéldányokat találhatunk minden egyes Meat Loaf számban - méghozzá mindig akkor, amikor a háttérénekesnők úgy kezdenek énekelni, mint valami angyalkórus.
 
- -
~ B t ~
 
B. Tóth László
~~~~~~~~~~~~~~
B. Tóth László (Budapest, 1947. május 5. – ) zenei szerkesztő, producer, műsorvezető, lemezlovas.
Karrierje kezdetén rádió- és tv-műszerész volt. Ezután a Fővárosi Művelődési Ház Magnósklubjának alapító tagja volt, előadóművészi műkö- dési engedéllyel. 1976–1981 között külsős-, majd 1981–2002 között a Magyar Rádió (MR) zenei szerkesztő munkatársa volt..
Saját műsorokat szerkesztett. 1984-től a Poptarisznya című műsor mű- sorvezetője volta Petőfi Rádióban. – 1989–2002 között a Calypso Rádió 873 főszerkesztője volt. – 2003. február 17-e óta a Sztár FM rádió hétköznap reggeli műsorának házigazdája. 2007-ben Gödöllőn kísérelt meg „Calipso” néven rádiót indítani, de a MR egy védjegyperben megszerezte a név- használatot. – 2009-től a kecskeméti Gong Rádióban vezet műsort.

     
---
~ B u ~
 
Buddah
~~~~~~~~
Lemeztársaság. – Már megalakulásukkor, 1967-ben több kis társaságot tömörítettek magukba (Kama Sutra, Super-K stb.). Eleinte elsősorban kislemezek kiadására specializálódtak, LP-k kiadására csak később vál- lalkoztak. 1968 és 1970 között a rágógumi-zene (Ohio Express, 1910. Fruitgum Co.) elsőszámú kiadója volt.
1969-ben szerződtették Chubby Checker-t. Melanie, az Edwin Hawkins Singers, Paul Anka és Gladys Knight neve fémjelzi a társaság tevékeny-ségét. Kama-Sutra védjeggyel jelentek meg többek között Charlie Daniels és a ShaNaNa lemezei.
Az alapító Neil Bogart 1974-ben új társaságot alapított Casablanca néven, amely Donna Summer és a Kiss együttes felvételeinek gondozója volt.
 
Buddy Holly
~~~~~~~~~~~~~~~~
Buddy - 001w    
Eredeti nevén: Charles Hardin Holley (szül: Lubbock, Texas, 193. szeptember 7. – Clear Lake, Iowa, 1959. február 3.), amerikai énekes, dalszerző, a rock and roll egyik úttörője. – 11 éves korában kezdett  zongora- leckéket venni, de  hamarosan  átváltott az elektromos
gitárra majd újabb húsz lecke után akusztikus gitárra.
Uutolsó fellépése a Surf Ballroom-ban (Clear Lake, Iowa) volt 1959. feb- ruár 2-án, – 3-án repülőgép-balesetben húnyt el.   Életrajz és Felvételek: Button Mini 17 R

~ B w ~
 
BWV
~~~~~
Wolfgang Schmieder német zenetudós 1950-ben megjelent munkája cí- mének („Bach-Werke-Verzeichnis” = Bach Műveinek Jegyzéke) szokásos rö- vidítése, amely a jegyzékben feltüntetett sorszámmal együtt a Bach- művek azonosítására szolgál.

     
---
~ B z ~
 
BZR
~~~~~
A BZR = Molnár Antal: Repertórium a Barokk Zene Történetéhez c. encik- lopédikus munkájának (Bp. 1959) a Szabolcsi B. – Tóth A. lexikonban hasz- nált rövidítése.

     
---
~ B x ~
 
Bx3
~~~~~
A Bx3 egy koncertturné, mely a G3 mintájára indult 2006-ban. A kon- certsorozat három legendás basszusgitáros, Stu Hamm, Billy Sheehan és Jeff Berlin közreműkodésével zajlott Délkelet-Ázsiában.

     
---
~ B y ~
 
B.Y.O.B.
~~~~~~~~~
A B.Y.O.B (Bring Your Own Bombs) a System of a Down egyik slágere a 2005-ös évből. A B.Y.O.B jelölve volt a Grammy-díjra és nyert. Ez a dal az első kislemez a Mezmerize albumról. A dal klipjét Jake Nava rendezte.
 
Byrds
~~~~~~
Az 1964-ben, Los Angelesben alakult The Byrds az 1960-as évek egyik legnépszerűbb amerikai rockegyüttese volt.
Az 1960-as évek egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású együt- tesének tartják, mert sikeresen elegyítette a Bob Dylan-féle folkzenét a Beatles popos hangzásával. Működése során számos zenei stílus kiala- kulásában játszott döntő szerepet: folk-rock, space rock, raga rock, pszic-hedelikus rock, jangle pop és – klasszikus Sweetheart of the Rodeo című albumukon – country rock. Többszöri tagcsere után – csak Roger McGuinn maradt az eredeti tagok közül. – A Byrds 1973-ban oszlott fel.

~ * ~



Források:
-------------------------
Ádám Jenő: A Muzsikáról – Zeneműkiadó V. Bp. 1954.
Böhm László: Zenei Műszótár – Zeneműkiadó V. Bp. 1955.
Csíkvári Antal: Zenei Kistükör – Zeneműkiadó V. Bp. 1962.
Szabolcsi Bence - Tóth Aladár: Zenei Lexikon – Zeneműkiadó V. Bp.1965.
Gonda János: Jazz – Zeneműkiadó V. Bp. 1965.
Darvas Gábor: Zenei Zseblexikon – Zeneműkiadó V. Bp. 1978.
Judy Tatchell: Bevezetés a Zene Világába – Novotrade, 1991.
zene.net – wikipedia.org