XVI. Benedek megszólítása csütörtöki lemondása után "nyugalmazott pápa" vagy "XVI. Benedek Őszentsége, Róma nyugalmazott főpapja" lesz - közölte kedden Rómában Federico Lombardi vatikáni szóvivő.

MTI - Benedek mintegy hat évszázad óta az első pápa, aki lemond, és így nem marad posztján élete végéig. Tekintettel az alkalom ritkaságára, vatikáni tisztségviselők megvitatták, mi legyen a megszólítása, és hogyan öltözzék majd.

"Egyszerű fehér reverendát" fog viselni, másfajtát, mint az egyházfők, és pápai gyűrűjét a vatikáni hagyománynak megfelelően összetörik - tette hozzá a szóvivő. A "védjegyévé" vált piros cipő helyett egy kézi készítésű barna papucscipőben jár majd, amelyet a mexikói Leónban készítettek és ajándékoztak neki tavalyi látogatása idején.

XVI. Benedek csütörtökön délelőtt köszönti Rómában a bíborosokat, majd délután négy órakor helikopteren az onnan 25 kilométerre délre lévő Castelgandolfóba repül, ahol két hónapot tölt a pápák nyári rezidenciáján. Csütörtökön este nyolc órakor külön ceremónia nélkül véget ér XVI. Benedek pápasága.