Egy postai értékszállító autóból próbált meg pénzt rabolni három férfi, köztük egy volt rendőrjárőr.

MTI - Fegyveresen elkövetett rablás és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt emelt vádat ellenük a Kaposvári Nyomozó Ügyészség - tájékoztatta Horváth Szilárd főügyész pénteken az MTI-t. A rablás 2010. október 14-én történt, amikor az ügy elsőrendű vádlottja, aki a Kaposvári Rendőrkapitányságon járőrként dolgozott, egy kaposvári postahivatal melletti parkolóba szállította a másodrendű vádlottat.

A fuvarozott férfi odament egy ott parkoló értékszállító járműhöz, majd a sofőrre maroklőfegyvernek látszó tárgyat fogott és megfenyegette. A sofőr a fenyegetés hatására kiszállt a kocsiból, azzal a helyére beülő rabló elhajtott. Az elsőrendű vádlott ezalatt személygépkocsijával egy földútra ment, oda, ahová a tettestársa is megérkezett az elrabolt postai kocsival, majd megkísérelte felfeszíteni a értékszállító autó rakterében elhelyezett pénzkazettát.

A festékpatron felrobbant, így a benne lévő 29 980 500 forintot nem vitték el. Ezt követően a volt rendőrjárőr, aki végig tisztában volt a társa szándékával, hazaszállította a másodrendű vádlottat. Az ügy része egy közokirat-hamisítás is: az első- és a harmadrendű vádlottak valótlan tartalmú rendőri jelentést készítettek egy rendőrjárőrként tett intézkedésről. Az első- és a másodrendű vádlottak előzetes letartóztatásban vannak, míg a harmadrendű vádlott szabadlábon védekezhet.

Az ügyészség az első- és a másodrendű vádlott esetében fegyházbüntetésre és közügyektől eltiltásra, a harmadrendű vádlott esetében pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.