Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szerint megnehezíti az iráni atomprogram elleni küzdelmet az, hogy Teherán új urándúsító centrifugákat állít üzembe.

MTI - "A nemzeti egységkormány legfontosabb feladata az lesz, hogy megállítsa Irán nukleáris fegyverkezését" - jelentette ki a miniszterelnök vasárnap a kabinet szokásos heti ülését megnyitva, arra a koalícióra utalva, amelyet a január 22-i választások után igyekszik megalakítani.
  
"E feladatot bonyolítja, hogy Irán új centrifugákhoz jut, ami lerövidíti az urándúsításhoz szükséges időt. Ezt nem fogadhatjuk el" - mondta. Ez az első hivatalos izraeli reagálás arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) értesülései szerint Irán korszerűsíteni szándékozik a berendezéseket egyik fő atomlétesítményében, a natanzi komplexumban.
  
Irán egy január 23-i keltezésű levélben arról tájékoztatta a NAÜ-t, hogy korszerűbb urándúsító centrifugák üzembe állítását tervezi a natanzi üzemben. Azt írta, hogy IR2m-nek nevezett új, korszerűbb centrifugákat akar üzembe helyezni Natanzban, ahol jelenleg a NAÜ tájékoztatása szerint 5 százalékosra dúsítja az uránt.
  
Irán azt állítja, hogy a tervezett atomerőmű-hálózatának üzemanyag-ellátásához van szüksége dúsított uránra. A Nyugat viszont attól tart, hogy a több mint 90 százalékosra dúsított uránból atomfegyvert állítana elő. Teherán évek óta törekszik arra, hogy korszerűbb centrifugákat fejlesszen ki a jelenleg használt, a múlt század hetvenes éveiből származó IR-1-es típusok helyett.