Vasárnap zár a Szépművészeti Múzeum Cézanne és a múlt - hagyomány és alkotóerő című kiállítása: a látogatókat péntektől vasárnapig meghosszabbított nyitva tartással várják. 

Már több mint 170 ezren látták a nagyszabású Cézanne-kiállítást. A nagy érdeklődésre való tekintettel a tárlat utolsó hétvégéjén a múzeum különleges nyitva tartással várja a látogatókat: pénteken 22 óráig, míg szombaton és vasárnap egy órával korábban, 9-kor nyit és szintén 22 órakor zár a népszerű kiállítás - tájékoztatta az MTI-t kedden a Szépművészeti Múzeum.

A francia posztimpresszionista alkotó csaknem 100 művét felvonultató tárlat a festő régi mesterekhez való viszonyáról és ezzel összefüggésben a klasszikus képzőművészet megújításában játszott szerepéről kíván áttekintést adni, mintegy 40 olyan művet is bemutatva, melynek alkotói (többek között Luca Signorelli, Raffaello, Michelangelo, Poussin, Chardin, Goya, Delacroix, Courbet) nagy hatással voltak Cézanne művészetére.

A 300 milliárd forint biztosítási összértékű anyagba Geskó Judit kurátor olyan Cézanne-főműveket válogatott be, mint a Kártyázók-ciklus két darabja, a Harlequin, a Montagne Saint-Victoire a nagy píneával, a Fürdőzők vagy a Konyhaasztal.

A tárlatba a Szépművészeti egyetlen Cézanne-festménye, a Tálaló című csendélet mellé a világ 40 gyűjteménye - többek között a párizsi Louvre és Musée d'Orsay, a londoni National Gallery, a British Museum és a Tate Modern, a firenzei Uffizi, a bécsi Albertina, a New York-i Metropolitan Museum of Art és a Los Angeles-i Getty Museum - kölcsönzött műtárgyakat.