"Ha üres a fej, akkor üres a szöveg is..." - ennyivel kommentálta Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció jelenlegi elnöke Orbán VIktor mai évértékelőjét a Facebook-oldalán. 

Gyurcsány volt párja, az MSZP szóvivője, Török Zsolt azt mondta "Magyarország jobb beszédet és jobb kormányzást érdemelt volna". Mint mondta, az elmúlt három év kormányzása azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor nem tudja mit kellene csinálni, míg a beszéd azt, hogy a miniszterelnök nem tudja mit kellene mondani. 

Török Zsolt szerint a 25 éve a politikai porondon szereplő miniszterelnök „ugyanazokat a közhelyeket, ugyanazokat az olcsó poénokat puffogtatta” korábban is, mint most. Orbán Viktor húsz éve erős Magyarországról beszél, de azt még mindig csak a jövő időben teszi - tette hozzá. "Az ország sokkal rosszabb helyzetben van, az emberek sokkal nehezebb körülmények között élnek, mint korábban" - jelentette ki.

"Orbán nem a valóságban él"

A Bajnai Gordon vezette Együtt 2014 Választói Mozgalom közleménye szerint "a miniszterelnök mai beszéde világossá tette, hogy nem a valóságban él", mert Orbán Viktor olyan gyarapodó Magyarországról beszélt, amelyhez 2010-ben közelebb voltunk, mint ma. "A jobban teljesítő Magyarországtól éppen az elmúlt két év kormányzati ámokfutása miatt kerülünk egyre távolabb" - írják.


Fotó: Fazekas István

"A szomorú valósággal ma már mindenki tisztában van: a polgárok, a vállalkozások, a munkahelyteremtő befektetők, az Európai Bizottság – mindenki. Csak Orbán Viktor és szövetségesei nem. A valóság ugyanis az, hogy Magyarország kettészakadt: a rezsim hátországa, a Simicska-birodalom egyre gazdagabb lesz, az ország pedig egyre szegényebb és reménytelenebb" - közölte az Együtt 2014, amely szerint az Orbán-Simicska-rezsim a rossz kormányzásával új válságot okozott Magyarországnak. 

"Ezt a válságot már nem foghatják se az előző nyolc évre, se külső tényezőkre: ezért a válságért Orbán Viktor a felelős. Magyarország nem engedheti meg magának azt, hogy ennek a rossz kormányzásnak újra teret adjon. 2014-ben változásra van szükség!" - írja az Együtt 2014, amely közleménye szerint azért dolgozik, hogy a változást akaró demokraták széles választói szövetségét, a "remény koalícióját" teremtse meg. 

"Orbán másik mozit néz"

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök "másik mozit néz és egy képzelt világban él", amikor arról beszél, hogy a kormány csökkenti Magyarország függőségét - reagált Schiffer András az ellenzéki párt országgyűlési képviselői csoportjának vezetője a miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében elhangzottakra. angsúlyozta: bár a kormányfő az ország függőségének csökkentéséről beszélt, pedig a valóság az, hogy tavaly decemberben rekordmértékű volt a külföldi tulajdonban lévő állampapír-állomány, amelyet a kormány 10 napja egy dollárkötvény-kibocsátással tovább növelt, az államadósság pedig annak ellenére nő, hogy a kormány "eltapsolta" a magánnyugdíj-pénztári vagyont.

Schiffer András emlékeztetett rá: az LMP stratégiai célja Magyarország függőségének és a munkavállalók kiszolgáltatottságának a csökkentése, ehhez viszont szakítani kellene azzal a gazdaságpolitikával, amely "a külföldi tőke és olcsó képzetlen hazai munkaerő házasságára épít". Az LMP 2014-től olyan gazdaságpolitikát szeretne, amely a hazai kis- és középvállalkozások (kkv), az erősödő helyi gazdaság és a jól képzett hazai munkaerő együttesére alapozza az ország felemelkedését. Emellett az LMP olyan politikát szeretne, amely alkalmas az ország természeti, kulturális erőforrásainak megőrzésére. Az Orbán-kormány elmúlt két éve azonban ezeknek a céloknak nem felel meg - mondta Schiffer András.Kiemelte: amíg a magyar kkv-k háromszor akkora kamatfelárat fizetnek egy hitelért mint egy cseh kkv, vagyis amíg nem versenyképesek, addig érdemi gazdaságélénkítésről és munkahelyteremtésről nem lehet beszélni. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor "nem tudja, hogy kivel szemben folytat szabadságharcot". Szerinte ugyanis a tőke ára fojtja meg a gazdasági növekedést, vagyis nem az államadósság mértéke, hanem az államadósság ára a fő probléma. Amíg a reálkamat mértéke meghaladja a növekedési rátát, addig a kormányzat csak megszorítás, vagy eladósítás árán tudja finanszírozni a gazdaságot - tette hozzá.

Fotó: Fazekas István

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban elmondta: azt a 10 százaléknyi extra profitot, amit a szolgáltatóktól "itthon tart" a kormány az intézkedésével, azt nem kampánycélokra, hanem energiahatékonysági beruházásokra és energiahatékony szociális bérlakásépítési programokra kellene fordítani, mert ezek álláshelyeket teremtenek, illetve hosszú távon jelentenek megtakarítást a lakások energiaigényének csökkentésével. A munkahelyteremtésről szólva Schiffer András leszögezte: folyamatosan csökken az új álláshelyek száma, gazdaság pedig recesszióban van.

"Orbán saját álomvilágába menekült"

Az LMP-ből kivált Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében semmilyen konkrét megoldási javaslatot nem tett az ország és az emberek problémáinak megoldására, csupán egy homályos víziót vázolt fel egy évtizedekkel későbbi jövőről.
Jávor Benedek a szervezet egyik társelnöke az MTI-nek azt mondta, hogy érdeklődéssel hallgatták a kormányfő beszédét, de az „még érdekesebb lett volna”, ha mond is valamit a Magyarország helyzetéről és arról, hogy milyen megoldási javaslatai vannak az ország és az emberek problémáira.

A független képviselő félőnek nevezte, hogy a kormánynak és a kormányfőnek nincsenek elképzelései arról, hogy hogyan lehet úrrá lenni a gondokon. A beszéd azt sugallja, nem tudják, hogy mit akarnak kezdeni a 2013-ban várhatóan három százalékot meghaladó államháztartási hiánnyal vagy hogyan akarják valódi növekedési pályára állítani a katasztrofális gazdaságpolitikájuk eredményeképpen recesszióba süllyedt gazdaságot – közölte.Orbán Viktor beszédében gyakorlatilag csak a múltról anekdotázgatott, miközben „valamiféle homályos víziót” vázolt fel arról, hogy az országnak hogyan kellene kinéznie néhány évtized múlva – tette hozzá. 

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Jávor Benedek azt mondta, aggasztónak tartják a miniszterelnök „valóságérzékelésének teljes hiányát”, mert a mostani kormányzati intézkedések éppen az általa lefestett jövőkép ellenkezőjét eredményezik. A kormányfő tudásalapú társadalomról beszél, miközben szétverik a felsőoktatást, energetikai függetlenséget emleget, miközben arról éppen a moszkvai útján mondott le, és kultúrnemzetet vizionál, miközben Fekete György nívójára silányítják a kultúrpolitikát – jelentette ki. Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor a „saját álomvilágába menekült a valóság elől”, amire már nem is hajlandó reagálni – összegezte véleményét.

"Orbán nem a valóság alaján áll"

Orbán Viktor évértékelő beszéde "nem áll a valóság talaján," a Fidesz nem képes megoldást kínálni a magyar emberek mindennapi problémáira - reagált a Jobbik elnöke pénteken a miniszterelnök évértékelő beszédében elhangzottakra.

Vona Gábor közleményében úgy fogalmaz: Magyarország nem teljesít jobban, mint eddig, Orbán Viktor kormányának nem sikerült a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok teljesítményét felülmúlnia. Szerinte a kormány ígéretei "beláthatatlanul hosszú távra szólnak, ám az emberek nem tudják, mi lesz velük a holnapi napon".

A Jobbik elnöke kiemelte: Orbán Viktor nem beszélt a munkahelyteremtésről, a közbiztonság tragikus állapotáról és nem adott számot az elszámoltatás ígéretéről sem. Vona Gábor úgy véli: a gazdaság és a munkahelyteremtés beindítására, a közrend megvalósítására, a nemzeti kultúra felvirágoztatására, az országot tömegével elhagyó magyar emberek itthoni boldogulására és az elszámoltatásra csak a Jobbiknak van programja.

Az Együtt 2014 szerint Orbán Viktor úgy tett, mintha csak a lépéseinket kellene növelni és gyorsítani, az irány amúgy jó, de az ellenzéki szervezet szerint ez nem igaz, mert Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok. "A demokrácia gerincét csigolyánként törték el a rezsim irányítói, a gazdaságot pedig tönkretették: folyamatosan romlik a forint, tízezrével szűnnek meg a munkahelyek, uniós források ezermilliárdjait buktuk el, félmillió vállalkozó szellemű, fiatal és jól képzett magyar vándorolt ki az országból, mert ez a kormány elvette tőlük a reményt, hogy a hazájukban is boldogulhatnak. Egy ma napvilágot látott közvélemény-kutatás szerint a magyarok több mint 85 %-a válságosnak látja a magyar gazdaság állapotát és reménytelennek a jövőt" - írják szemben az Orbán által idézett kutatásokkal.