Rohamosan fogy a székelyudvarhelyi valamikori csillagvizsgáló épülete: az amúgy is romos állapotú ingatlan több betonelemének és téglájának is lába kélt tavaly ősz óta. Mint ismeretes, a városi tulajdon hosszú távú bérbeadására kiírt pályázatot az Udvarhelyi Info Egyesület nyerte meg, azzal a feltétellel, hogy néhány éven belül felújítja az épületet. Az utóbbi időszakban történt lopások következtében azonban a felújítási költségek megsokszorozódhatnak.
jakab aron csaba a csillagvizsgalonal vn 005_b

Az ajtó- és ablaknyílások betongerendáit is ellopták a télen
Tavaly decemberben született döntés a valamikori csillagvizsgáló bérbeadásának ügyében: az önkormányzat által kiírt pályázatra csupán egy szervezet, az Udvarhelyi Info Egyesület jelentkezett, amely civil és képzőközpontot alakítana ki ott. A bérleti időtartam tíz év, azzal a feltétellel, hogy az épület új gazdája legtöbb 2-3 éven belül felújítja az ingatlant. A bérbeadásról az önkormányzati képviselő-testületnek is döntenie kell, azután következhet a bérleti szerződés megkötése.
„Ősszel szakemberekkel jártunk az ingatlannál, az akkori becslések szerint összesen 160–180 ezer lej kellett volna a teljes felújításhoz, hisz ki kell építeni az ivó- és szennyvízhálózatot, és áram sincs az épületben” – magyarázta a szerdai terepszemlén Jakab Áron Csaba, az Udvarhelyi Info Egyesület elnöke. A közművesítésen túl külső és belső felújításra is szükség lesz, de a munkát csak nehezíti, hogy folyamatosan újabb és újabb épületelemek tűnnek el. „Csak idén hat betongerenda tűnt el az ajtó- és ablaknyílásokból, arról nem is beszélve, hogy több helyen a téglafal is meg van bontva” – tudtuk meg. Mivel pedig a kupola fémlapjainak több mint felét is elhordták, a falak nagy része átázott. Jakab Áron Csaba szerint ezért leghamarabb nyáron lehet hozzáfogni a felújítási munkálatokhoz, ha addig marad valami menthető az épületből.
jakab aron csaba a csillagvizsgalonal vn 001_b
Egyébként az ingatlan hasznos felülete 75 négyzetméter, ugyanakkor hozzátartozik 20 ár telek is. Az egyesület a munkálatokat főként pályázati pénzekből és adományokból végeztetné el, illetve az önkormányzattól arra is ígéretet kaptak, hogy a befektetett összeg egy részét levonják majd a kifizetendő bérleti díjból. Az épületben többféle képzés zajlana, az Udvarhelyi Info Egyesület a telekommunikációs minisztériumnál nyert 30 ezer euró értékű pályázatot is erre fordítaná, de mindemellett otthonra találna a szervezet több programja, kezdeményezése is (a Bringázz, Udvarhely!, a székelyudvarhelyi önkormányzattal, a Művelődési Házzal és a helyi RMDSZ-szel közösen rendezett fotópályázat, valamint a veszélyeztetett fiatalokért indított program).
jakab aron csaba a csillagvizsgalonal vn 007_b
„Az épület eredeti rendeltetését is szeretnénk megőrizni, ezért helyi szakmai szervezetek közreműködésével, ha csak hobbi szinten is, csillagvizsgálót alakítanánk ki a tetőtérben” – vázolta Jakab, aki szerint az egyesület „nem ajándékba kapta a csillagvizsgálót”, hisz temérdek gond lesz a felújítás és annak finanszírozása körül. „Kevés az olyan nonprofit szervezet, amely felvállalna egy ilyen nagyságrendű beruházást, de az Udvarhelyi Info Egyesület tagjai lokálpatrióták. Úgy gondoljuk, hogy a csillagvizsgáló egy olyan érték, amelyet érdemes megmenteni” – magyarázta. „Van egy felújítási ütemterv, azonban az elmúlt időszakban történtek tükrében legfontosabb az épület jelenlegi állapotának szavatolása lenne, erre pedig különböző biztonsági lépéseket kell tennünk” – mondta a szervezet elnöke, majd hozzátette: felkéri a környéken lakókat, hogy ha gyanús tevékenységet észlelnek az épület körül, értesítsék a helyi rendőrséget.
Forrás: szekelyhon.ro