Nyolcpontos stratégiát dolgozott ki Székelyudvarhelyen az a tíztagú bizottság, amely a cigányok felzárkóztatásáért jött létre tavaly szeptemberben.
budvar negyed 2013 februar vn 010_b


Tavasszal takarítanak a Budvár-negyedben is
Egy kormányhatározat értelmében az elmúlt év végén minden település önkormányzatának létre kellett hoznia egy olyan bizottságot, amely kidolgozza a módszert az illető falu vagy város roma kisebbségének integrálása érdekében.

Bizottság az integrálásért

Székelyudvarhely képviselő-testülete a tavaly szeptemberi ülésen fogadta el egy olyan bizottság létrehozásának tervezetét, amely megfelelő stratégiákat dolgozna ki a településen élő cigányok felzárkóztatására. A tíztagú bizottság az alpolgármesteren kívül az önkormányzati képviselő-testület mindhárom frakciójának – RMDSZ, MPP, EMNP – , valamint az iskolák, az egészségügy és a közelségi rendőrség egy-egy képviselőjéből, illetve egy egészségügyi közvetítőből, egy romaszakértőből és a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetőjéből tevődik össze. Fülpesi Gyulától, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetőjétől megtudtuk, összesen nyolc olyan tervet dolgoztak ki, amelyekkel segítenék a cigányok beilleszkedését Udvarhelyen.
budvar negyed 2013 februar vn 002_b
Fontos a romagyerekek óvodába és iskolába való beiratása
Helyi stratégiák

A Székelyudvarhelyen élő romákkal való folyamatos kapcsolattartás érdekében a bizottság fontosnak tartja megválasztani a képviselőjüket. „Elsősorban a közigazgatáson és a közösségi fejlesztésen belül a kisebbség képviselőjének megválasztását szorgalmazzuk, továbbá célunk a koldulás visszaszorítása” – mondta el kérdésünkre az osztályvezető. Ezeken túl a bizottság továbbra is fontosnak tartja a szociális lakások építését, valamint az orvosi ellátás biztosítását, a szükséges oltások beadását. Lakóhelyeik tisztán tartása érdekében pedig tavasszal nagytakarítást szerveznek a romák által lakott negyedekben, telepeken. „Mivel a kisebbségi felzárkóztatás egyik legfontosabb eleme a gyermekek beiskolázása és tanítása, fontosnak tartjuk, hogy a többség gyermekeivel együtt járjanak iskolába” –  magyarázta Fülpesi.
A cigány kultúra támogatását is a helyi stratégiák közé sorolták, melyek sorát a gazdasági támogatások zárták. „A romáknak kiosztandó szociális juttatások, segélyek, pótlékok országos szinten törvény által előírtak” – hangsúlyozta a bizottsági tag, aki szerint a romák felzárkóztatásáért létrehozott bizottsághoz bátran fordulhatnak az udvarhelyiek. Szívesen fogadnak minden használható ötletet vagy esetleges panaszt, amely a cigányok integrációját érinti vagy előbbre viszi.

Termés utcai panasz

November közepén egy – Székelyudvarhely polgármesterének, Bunta Leventének címzett – nyílt levél érkezett szerkesztőségünkbe, melyben Geréd Gábor, Udvarhelyen oktató tanár azt állította, hogy több Termés utcai roma család gyermekének óvodába, illetve iskolába való beíratását megakadályozták az intézetek. „Természetesen foglalkoztunk az esettel, amint a polgármester kézhez kapta a levelet, találkozóra hívta a panaszos szülőket, de ők sajnos nem jelentek meg” – mondta el a történtek kapcsán Fülpesi Gyula.
Forrás: szekelyhon.ro