Tízezres nagygyűlést tartottak pénteken a szlovén főváros központjában a vesztegetéssel vádolt Janez Jansa vezette jobboldali kormány hívei.

MTI - A szlovén kormányfő - aki az európai uniós csúcstalálkozón vesz részt Brüsszelben - videoüzenetben szólt a szlovén zászlókat lengető tömeghez. Kijelentette, hogy a Szlovéniát korábban "kifosztó" baloldali csoportok "hazug, csaló propagandájának" áldozata.

A politikusok vagyonosodását vizsgáló szlovén bizottság megállapította, hogy Janez Jansa nem tud elszámolni magánvagyona egy részével, 210 ezer euróval. A politikus tagadja ezt, és közölte: nem mond le, mert egy előrehozott választás megnehezítené, hogy Szlovénia kilábaljon a jelenlegi nehéz gazdasági-pénzügyi helyzetből.

A szlovén kormány megszorításokat vezetett be, hogy Szlovéniának ne kelljen pénzügyi segítséget kérnie az EU-tól, ahogy korábban Görögországnak, Írországnak vagy Portugáliának. Szlovéniában kormányválság alakult ki, miután két párt kilépett a kormánykoalícióból, és ezzel a kormány elveszítette a parlamenti többség támogatását.

Az ellenzék arra készül, hogy konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be Janez Jansa ellen. Pénteken Ljubljanában a kormánypárti nagygyűlés után néhány órával kormányellenes tömegmegmozdulást tartanak. Jelentős a rendőri készültség a városközpontban, mert tartani lehetett attól, hogy a két tábor netán összecsap egymással, de egyelőre nem érkezett hír semmilyen incidensről.