Tervezz plakátot a vakvezető kutyákról! címmel hirdet pályázatot az 5-14 éves korosztály számára a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány; a nyertesek egy vakvezető kutyás bemutatót nyernek, a két legjobb munkából pedig óriásplakát készül. 

A két legjobb rajzot beküldő osztály vagy óvodai csoport munkájából készült óriásplakátot a Kossuth téri metrómegállóban helyezik majd ki, emellett a nyertesek részt vehetnek egy vakvezető kutyás, terápiás kutyás bemutatón is - adta hírül közleményben az alapítvány. Olyan plakátterveket várnak, amelyek a vakoknak és gyengénlátóknak való helyes segítségnyújtásra hívják fel a figyelmet.

A pályamunkákat e-mailben és a Facebookon keresztül lehet elküldeni a szervezetnek, a legtöbb szavazatot szerző rajz közönségdíjat nyer. A plakátterveket április 15-én éjfélig várják, az eredményhirdetést április 27-én, a Vakvezető Kutyák Világnapján rendezik meg.

A szervezet nemcsak a vakvezető kutyák kiképzését, hanem a vaksággal kapcsolatos ismeretterjesztést is küldetésének tekinti, célja, hogy az iskolákban, óvodákban a nevelők beszélgessenek a gyerekekkel a segítő kutyákról, így az ifjúság megtanulhassa, hogyan tud egy kis odafigyeléssel segíteni a fogyatékkal élő embereknek.

Magyarországon a Magyar Terápiás és Segítőkutyás Szövetség Egyesület (MATESZ-E) koordinálja a segítőkutyák vizsgáját, honlapjukon 2012. decemberéig 95 terápiás, 46 vakvezető, 17 mozgássérült-segítő, 4 személyi segítő és 2 hallássérült-segítő vizsgázott kutyát regisztráltak.

Minden segítőkutya-képzéssel foglalkozó szervezetnél várólisták vannak, jóval több a jelentkező, mint a kutya: ma Magyarországon például 250-300 ezer mozgássérült él, számukra összesen 17 vizsgázott segítőkutya érhető el.