Szabadon engedték szerdán a két nappal korábban őrizetbe vett Szaíd Mortazávit, Teherán volt főügyészét, aki az iráni belpolitikai küzdelmek középpontjába került.

MTI - Mortazávit hétfőn magyarázat nélkül vették őrizetbe a hatóságok, amit a hírügynökségek azzal hoztak összefüggésbe, hogy köze volt három, 2009-ben bebörtönzött ellenzéki halálra kínzásához. Akkor Teherán főügyésze volt, s az ő hatáskörébe tartozott az egyik börtön feletti felügyelet.

Ebben a büntetés-végrehajtási intézetben halálra kínoztak több olyan embert, akit a 2009-es elnökválasztás után szervezett kormányellenes tüntetéseken vettek őrizetbe. Az ellenzéki tüntetők akkor azt hangoztatták, hogy Mahmúd Ahmadinezsád hivatalban lévő elnök választási csalásnak köszönhette újabb mandátumát.

Mortazávi a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet minősítése szerint az emberi jogok legvehemensebb sárba tiprója Iránban. Sokan "a sajtó mészárosának" titulálták, mivel jelentős szerepet játszott több reformszellemű sajtótermék bezárásában és újságírók tucatjainak a letartóztatásában.

A szerdai jelentések azonban megállapítják, hogy a volt főügyész - akit e posztjáról már 2009-ben felfüggesztettek az említett kínzási ügy miatt, és 2010-ben vizsgálat indult ellene - ezúttal nem feltétlenül e múltbeli tette miatt került rács mögé. Vélhetően inkább azért, mert az iráni hatalmi csatározások középpontjába került.

Mortazávit ugyanis az államfőhöz közel állónak tartják, márpedig Ahmadinezsád súlyos konfliktusba került reformista ellenzékével, akárcsak Ali Laridzsáni parlamenti elnökkel. A konfliktusból a napokban az elnök került ki vesztesen: a parlament több mint 70 százalékos többséggel szavazta meg az Ahmadinezsád támogatását élvező munkaügyi miniszter menesztését.

E politikai közjáték után kattant a bilincs a jelenleg a társadalombiztosítási hivatalt vezető Mortazávi csuklóján. Ahogy őrizetbe vételéhez, úgy szabadon engedéséhez sem fűztek hivatalos magyarázatot a hatóságok.